Blikk

Kollégája lenyúlta Csonka Pici slágerét

XSzelle Szilárd (26) többször is fellépett engedély nélkül az Állj meg, kislánnyal

- Sz. Z. J.

BUDAPEST — Csonka András (53) rajongói közül is sokan felkapták a fejüket, amikor fiatal kollégája, Szelle Szilárd (26) ugyanazzal a zenei alappal adta elő az Állj meg, kislány című slágert a televíziób­an. Az Ihász Gábor (†42) halálát követően kissé feledésbe merülő dalt pedig pont Csonka tette újra ismertté 1997-ben.

– Barátaim hívták fel a figyelmeme­t arra, hogy ez ugyanaz a verzió. Még a hangomat is lehetett benne hallani, mert a lemezfelvé­telen a vokálban is énekeltem. Ezek után magam is meghallgat­tam, és bevallom, meghökkent­em – kezdte a Blikknek Csonka. – Toleráns ember vagyok és tudom, hogy a zenei alapok elbitorlás­a áldatlan gyakorlatt­á vált a honi popszakmáb­an, de ezzel a jelenségge­l még nem találkozta­m – válaszolta a színész, aki úgy értesült, nem ez volt az első alkalom, hogy fiatal kollégája az ő verziójára énekelt televíziós műsorban.

– Én ezt illetlensé­gnek tartom – méltatlank­odott Csonka Pici. – Ihász Gábor és Heilig Gábor szerzemény­e közkincs, de ha valaki egy tévéműsorb­an a számomra készült verziót adja elő, ráadásul úgy, hogy a playbackfe­lvételen az én hangom is hallható, ahhoz hivatalos engedély kell, ami nyilvánval­óan pénzbe kerül, hiszen annak idején a BMG lemezkiadó is fizetett a zenészekne­k, továbbá a hangszerel­ő ifjabb Malek Miklósnak, és ennek értelmében a hangfelvét­el jogai is náluk vannak – pontosítot­t Pici, akinek kedves ez a sláger.

– Ez a dal váltotta valóra azon álmomat, hogy a színészet mellett a popzenei színpadokr­a is felléphett­em – tette hozzá a színész.

– A tévéfelvét­elt követően magam is beláttam, nem volt etikus, hogy ugyanazt a zenei alapot használtuk – válaszolta Szelle Szilárd, aki Music Szellectio­n nevezetű együttesév­el már sokféle rendezvény­en énekelte a dalt.

– Három éve töltöttem le az internetrő­l ezt a zenei alapot, és azóta használjuk. Ezt neki is elmondtam, mert a Balatoni nyár felvételét követően egy közös ismerősünk­től elkértem a számát, felhívtam és elnézést kértem – magyarázta az esetről a fiatal énekes.

– Nem csinálok ügyet a dologból, ez nem is az én tisztem, de megkértem Szilárdot, hogy az én verziómat televíziós műsorokban többé ne használja, inkább csináljon sajátot – zárta le a dolgot Csonka András.

A jogokat birtokló kiadót is megkerestü­k, de nem kívánták közölni, terveznek-e jogi lépést.

 ??  ??
 ??  ?? Illetlen
Csonka András szerint illetlensé­g volt lenyúlni a számát, ráadásul ő maga is hallatszik rajta
Előadás
Szelle Szilárd a dal előadása után belátta, nem volt etikus a dolog, és elnézést is kért Csonkától
Illetlen Csonka András szerint illetlensé­g volt lenyúlni a számát, ráadásul ő maga is hallatszik rajta Előadás Szelle Szilárd a dal előadása után belátta, nem volt etikus a dolog, és elnézést is kért Csonkától

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary