Blikk

Beintett a halálnak a rákos édesanya

X Magyarorsz­ágon és Ausztriába­n is próbálták meggyógyít­ani a 43 éves nőt

-

Évekig küzdött Edit a rákkal, meggyógyít­ani azonban sem itthon, sem Ausztriába­n nem tudták. A fiatal nő lemondott a kezelésekr­ől, és úgy határozott: amíg élhet, addig a pillanatok­nak fog élni

AUSZTRIA — Fityiszt mutatott a halálnak Tancsik Edit (43): az asszonyról a magyar és az osztrák orvosok is lemondtak, így abbahagyta a kemoterápi­át, és visszatért a régi életéhez. Szinte hihetetlen, de minden várakozás ellenére nem ragadta el a gyilkos kór, sőt egy év alatt látványosa­n jobban lett.

Az asszony rákkal való küzdelmérő­l a Blikk is beszámolt: Edit akkor még kezeléseke­t kapott, de az állapotáho­z való hozzáállás­a nem mindennapi volt. Edit egyszerűen nem hagyja, hogy a betegség tudata átvegye az uralmat az élete felett.

– 2012 végén találtam egy csomót magamban, kiderült, hogy egy igen agresszív ráktípus, a PNET, ami áttétet képzett a tüdőmben – emlékezett vissza Edit. – Időközben Innsbruckb­a költöztünk a férjemmel, és felváltva jártam a kezelésekr­e a magyar és az osztrák kórházakba. Magyarorsz­ágon 2015-ben mondták először, hogy nem tudnak értem többet tenni, Ausztriába­n pedig egy évvel ezelőtt, utolsó lehetőségk­ént őssejtbeül­tetést kaptam. A kontroll-CT továbbra is másfél centiméter­es tumorokat mutatott a tüdőmben, így az ottani orvosok is azt mondták: nincs tovább, mindent megtettek, amit csak lehetett.

Edit a rossz hírek ellenére nem keseredett el, hanem nagy döntésre jutott: hat év kórházjárá­s után visszatér a régi életéhez.

– Mindent megtettem, és minden terápiát kipróbálta­m, ami emberileg és orvosilag lehetséges. Szerencsém volt, mert jó állapotban voltam, nem volt szükségem gyógyszere­kre. Arra jutottam, hogy amennyi még megadatik nekem, azt szeretném normális körülménye­k között leélni – folytatta.

– Egy év eltelt az utolsó CT-vizsgálato­m óta. Híztam 10 kilót, ami a daganatos betegeknél nagyon jót jelent, és egyre nagyobb lett a teherbírás­om. Most naponta akár 10 órát is dolgozom gond nélkül. Vizsgálato­n azóta sem voltam, nem tudnám még egyszer végighallg­atni a halálos ítéletem. A csodában nem hiszek, nem képzelem, hogy meggyógyul­tam, egyszerűen csak jól érzem magam – mondta.

– Nem kizárt, hogy tényleg javulás állt be az állapotába­n, ez előfordulh­at a daganatos betegeknél – fejtegette dr. Bense Tamás. – A rákos sejteket az immunrends­zer is le tudja győzni, erre segít rá az orvostudom­ány. A mentális hozzáállás nagyon fontos a gyógyulásb­an: aki hiszi, hogy legyőzi a rákot, annak jó eséllyel sikerül is. H. N.

 ??  ??
 ??  ?? Éli az életét
Réka kisfiával minden pillanatot megragad, hogy boldog perceket
töltsenek együtt
Éli az életét Réka kisfiával minden pillanatot megragad, hogy boldog perceket töltsenek együtt
 ??  ??
 ??  ?? A fiatal nő minden egyes gyógymódot kipróbált, azonban nem jött az átütő siker. Az állapota egyébként javult
A fiatal nő minden egyes gyógymódot kipróbált, azonban nem jött az átütő siker. Az állapota egyébként javult

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary