Egymilliárdos kár, 29 gyanúsított Simonka György volt cégénél

Nem kérik a honatya mentelmi jogának felfüggesztését

BLIKK - - Politika -

Felpörgött a nyomozás,

BUDAPEST ‒ Már 29 gyanúsítottja van a Simonka György (44) fideszes képviselőhöz köthető Magyar Termés Tész Kft.-vel kapcsolatos büntetőeljárásnak, amely Polt Péter (65) legfőbb ügyész tájékoztatása szerint 973 millió forintos kárt okozott hazánk és az Európai Unió költségvetésének.

– A költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozásban 29 személy gyanúsítotti kihallgatására került sor. A nyomozás érdekeire tekintettel további információ jelenleg nem adható – mondta a Blikknek Kovács Katalin, a Központi Nyomozó-főügyészség helyettes szóvivője. A másfél éve indult nyomozás az utóbbi hónapokban pöröghetett fel, mert nyár derekán még csak 15 gyanúsított volt az ügyben. Simonka György nincs a gyanúsítottak között, képviselőként védi őt a mentelmi jog, aminek felfüggesztését eddig nem kezdeményezte a hatóság.

A Magyar Termés Tész Kft. után egy másik Simonkához köthető cég ment csődbe milliárdos tartozásokat maga után hagyva: a Paprikakert Kft. felszámolását október 1-jén kezdeményezte a bíróság. A tucatnyi hitelező között ott van a Magyar Államkincstár is, amely 760 millió forintos követelést jelentett be. A hvg.hu szerint a cégnek vissza kell fizetni egy 277 millió uniós támogatást, amelyet kalandpark építésére nyert el, valamint 480 millió forintnyi agrártámogatást is.

A céggel szemben 200 millió forintos követelést jelentett be egy magáncég, az Aktív Klub Kft. is. Ez azért érdekes, mert az egyik tulajdonosa Simonka György testvére, a másik tulajdonos is a képviselő köréhez tartozhat. Hasonló dolog történt a Magyar Termés Tész Kft. felszámolása során is. A kalapács alá kerülő ingatlanok ugyanis jóval becsérték alatt kerültek vissza Simonka köreihez a 24.hu korábbi cikke szerint. Az egyik 200 millió forintra értékelt ingatlant 50 millió forintért vitték el, a másikat ötödár alatt a felszámolási adatbázis adatai szerint: 872,35 millió volt a becsérték, de 160,85 millió forintért nyerték el.

Kerestük a képviselőt a frakcióján keresztül több nappal ezelőtt, de lapzártánkig nem reagált.

Simonka György korábban ügyvezetőként maga is kezességet vállalt a Magyar Termés Tész Kft. egyik több mint kétszázmillió forintos bankhitelére, ami miatt ellene is végrehajtást kezdeményeztek. Mint azt már megírtuk, az egyik használt furgonját elárverezték , a képviselői fizetésére bírósági letiltást adtak ki, de az otthonául szolgáló újkígyósi birtoka átkerült a több cégében is szerepet vállaló unokahúgához, akitől azt 60 ezer forintért bérelte vissza.

az államkincstár is visszaköveteli a támogatásokat

K. E.

Tiltás Simonka György képviselői fizetésére is tiltást adtak ki, miután végrehajtást kezdeményeztek ellene

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.