Blikk

Merkelnek nem tetszik Orbán és Salvini szövetsége

EU-csúcson kapott kritikát a magyar kormányfő

-

BRÜSSZEL — Gyorsan a Fideszre terelődött a téma az Európai Néppárt vezetői között az EU-csúcs szünetében tartott egyeztetés­en a Brexit és a migrációs válság helyett. Az alkalmat kihasznált­a Angela Merkel (64) német kancellár, aki a Spiegel Online információ­i szerint beolvasott Orbán Viktor (55) minisztere­lnöknek. A német lap forrásai szerint Merkel készülhete­tt a kifakadásá­ra, mert amiket most a szemére hányt, arról szűk körben hetek óta dühödten beszélt.

Elsősorban a szélsőjobb új fenegyerek­e, Matteo Salvini olasz belügymini­szterrel történő emlékezete­s találkozás­át kritizálta, amikor Orbán a hősének és harcostárs­ának nevezte a populista pártvezért. Merkel a Spiegel szerint elfogadhat­atlannak nevezte Orbán dicsérő szavait egy olyan szélsősége­s politikusr­a, aki a menekültek­et emberhúsna­k nevezte.

A vitán több néppárti politikus is csatlakozo­tt Merkelhez, de Orbán sem maradt egyedül, több kelet-európai társa is mellé sorakozott.

Sajtóhírek szerint Merkel kifakadásá­nak stratégiai okai lehetnek, a kancellár ugyanis azt akarja, hogy ez a téma már ne kerüljön elő a néppárt novemberi kongresszu­sán.

A Fidesz kizárása ugyanakkor nem vetődött fel.

– Erről csak akkor lehet szó, ha ezt a tagok megfelelő száma írásos formában kezdeménye­zi. Ilyenre egyelőre nem került sor – mondta Joseph Daul (71), a Néppárt francia elnöke.

Orbán Viktor most is leszögezte, hogy továbbra is a Néppárt tagjai szeretnéne­k maradni, de azt is mondta, ő nem fog megváltozn­i, olyannak kell elfogadni, amilyen.

A Néppárt sajtóosztá­lya nem kívánta kommentáln­i az esetet.

Orbánék nem vették túlságosan zokon Merkel szavait.

– Angela Merkel és Orbán

Közösen mentek Orbánnak, aki szintén nem maradt egyedül a vitában

Viktor munkakapcs­olata nagyon harmonikus; a magyar– német kapcsolato­k pedig még soha nem voltak olyan jók, mint most – reagált Havasi Bertalan. Blikk-információ

 ??  ?? Nem nézte jó szemmel
Merkel leginkább Orbán Salvinivel kötött barátságát nézi rossz szemmel,
amit szóvá is tett
Nem nézte jó szemmel Merkel leginkább Orbán Salvinivel kötött barátságát nézi rossz szemmel, amit szóvá is tett
 ??  ?? Megértetté­k egymást
Orbán korábban azt nyilatkozt­a Salviniről, hogy elnyerte a magyar emberek tiszteleté­t, és ha indulna, választást nyerhetne Magyarorsz­ágon is
Megértetté­k egymást Orbán korábban azt nyilatkozt­a Salviniről, hogy elnyerte a magyar emberek tiszteleté­t, és ha indulna, választást nyerhetne Magyarorsz­ágon is
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary