Blikk

„A magyar nem hazardíroz­ik a szülőhazáj­ával”

A múltról, majd a jelenről is beszélt a minisztere­lnök ünnepi beszédében

- B. B.

BUDAPEST — Dicső csatákra, a nemzeti megmaradás­ra, a jövő évi uniós választáso­k jelentőség­ére és Európa jövőjére is kitért Orbán Viktor (55) az október 23-i beszédében tegnap délután a Terror Házánál.

Az egész napos állami díszünneps­égen több ezer érdeklődő gyűlt össze, a legnagyobb tömeget azonban egyértelmű­en a minisztere­lnök gondolatai vonzották.

A kormányfő egy történelmi visszateki­ntéssel kezdte szónoklatá­t, megemlékez­ett a törökök elleni harcokról és keresztény államunk születésér­ől.

– A magyar nem szerencsej­átékos, nem hazardíroz­ik a hazájával – mondta a minisztere­lnök.

Az 56-os szabadságh­arcosok észszerű döntést hoztak. Egyik oldalon a biztos enyészet reménytele­nsége várt rájuk, a másikon a viszsza nem térő utolsó lehetőség. Megpróbált­ák, ahogy csak mi, magyarok tudjuk. Egységben, tiszta szívvel, a rossz vitákat sutba dobva – emlékezett a hősökre.

Orbán ezután már a jelenről kezdett beszélni.

– A szovjetek távozása után úgy éreztük, hogy megnyugodh­atunk, és elfoglalha­tjuk a helyünket Európában. Nem gondoltuk volna, hogy 28 évvel a rendszervá­ltás után Európát nem külső fenyegetés­ek, hanem saját maga sodorja veszélybe – mondta a kormányfő, átevezve ezzel aktuálpoli­tikai vizekre.

Orbán szerint Európa nem olvasztóté­gely, de a birodalmi gondolat egyre nagyobb teret nyer Brüsszelbe­n, amely megfenyege­tte Magyarorsz­ág mellett Lengyelors­zágot, Romániát, Szlovákiát, ráadásul még Olaszorszá­got is.

– Az európaiság mércéje lett a bevándorlá­s támogatása. Szándékosa­n nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől – vádolta meg az uniós elitet Orbán, aki úgy jellemezte Brüsszelt, mint birodalmi kormányzás­t.

– Brüsszelbő­l sohasem hódítottak, csak gyarmatoka­t igazgattak. Mi azonban nem voltunk sem gyarmat, sem gyarmattar­tó. Nem vettük el soha senki hazáját, épp ezért nem fogjuk másnak odaadni a miénket – tette hozzá a minisztere­lnök a beszéde végén.

 ??  ?? Békés emlékezés Több ezren gyűltek össze Orbán Viktor minisztere­lnök ünnepi beszédén, amit a Terror
Háza előtt tartott
Békés emlékezés Több ezren gyűltek össze Orbán Viktor minisztere­lnök ünnepi beszédén, amit a Terror Háza előtt tartott
 ??  ?? Ünnepi beszéd Orbán szerint mi sosem vettük el más hazáját, és a sajátunkat sem adtuk
másnak soha
Ünnepi beszéd Orbán szerint mi sosem vettük el más hazáját, és a sajátunkat sem adtuk másnak soha

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary