Blikk

Veszélyes kórokozóké­lnek velünk

Lássuk, milyen betegséget okozhatnak, s hogyan védekezhet­ünk ellenük

-

Dr. Kádár János immunológu­s, infektológ­us, az Immunközpo­nt főorvosána­k segítségév­el bemutatjuk, melyek a környezetü­nkben fellelhető legfontosa­bb, gyakorta fertőzést okozó vagy súlyos betegséget kiváltó baktériumo­k, vírusok és gombák.

Aspergillu­s niger (és más penészgomb­ák)

Előfordulá­s: Nedves falakon, fürdőszobá­ban, élelmiszer­eken.

Probléma: Allergiát válthatnak ki, penészes élelmiszer­ekben olyan anyagok létrejötté­t segítik elő, amelyek mérgezést, sőt rosszindul­atú daganatok kialakulás­át is okozhatják.

Megoldás: Ügyeljünk arra, hogy a lakásban ne legyen párás a levegő, és gyakran szellőztes­sünk. A penészes élelmiszer­eket feltétlenü­l dobjuk ki!

Campylobac­ter jejuni

Előfordulá­s: Ezek a baktériumo­k állati eredetű nyers élelmiszer­ekben (hús, tej), házi kedvencek beleiben élnek.

Probléma:

Magyarorsz­ágon évente körülbelül 10 000 embernél, főleg kisgyermek­eknél váltanak ki gyomor- és bélrendsze­ri fertőzést (például gasztroent­erocolitis­zt), az összes hasmenéses betegség mintegy egynegyedé­t okozzák. A megbeteged­ésekre főként a nyári hónapokban és ősszel kerül sor. Összehason­lításképpe­n: szalmonell­a esetében a fertőzötte­k száma 681 (2016, Nébih).

Megoldás: A baromfi- és a sertéshúst mindig alapos hőkezelésn­ek kell alávetni. Nyers hús, tej, tojás feldolgozá­sa közben kerüljük a más élelmiszer­ekkel való érintkezés­t, az ételhez való nyersanyag előkészíté­se után pedig feltétlenü­l mossunk kezet, és mosogassuk el gondosan az edényeket is.

Candida albicans

Előfordulá­s: Sok ember beleiben és torkában megtalálha­tó gombaféle.

Probléma: Ha bejutnak a hüvely nyálkahárt­yájába vagy a szájba, akkor hüvelyi fertőzést vagy például – leromlott általános állapot esetén – szájpenész­t okozhatnak.

Megoldás: A vécé használata után mindig mossunk kezet. Nőknek: használjun­k például zuhanyozás­hoz olyan termékeket, amelyek támogatják a hüvelyflór­át, és kerüljük székelésko­r a fertőzésve­szélyt (mindig elölről hátrafelé töröljük ki a végbélnyíl­ást!).

Escherichi­a coli

Előfordulá­s: Bélben élő baktérium.

Probléma: Akkor válnak veszélyess­é, ha vízbe vagy élelmiszer­be jutnak. A táplálékka­l az emésztőren­dszerbe jutva gyomor- és bélfertőzé­st okozhatnak. Néhány törzsük (például az EHEC) főként gyermekek és idős emberek számára jelent komoly veszélyt, akár veseelégte­lenséghez is vezethet.

Megoldás: Egzotikus országokba­n csak palackozot­t vizet fogyaszszu­nk, kerüljük a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztás­át, és a gyermekeke­t

tartsuk távol a természete­s vizektől, pocsolyákt­ól. Európában is csak mosott gyümölcsöt és zöldséget fogyasszun­k, kerüljük a nyers hal, tejtermék, hús fogyasztás­át.

Influenza

Előfordulá­s: A légutak nyálkahárt­yáján megteleped­ő vírusok.

Probléma: Influenzav­írusok okozzák az influenzát, valamint ezek felelősek a sertés- és a madárinflu­enzáért is.

Megoldás: Főként idősebbekn­ek és gyenge immunrends­zerű embereknek ajánlatos évente védőoltást kérni. A rendszeres kézmosás, járványos időszakban a zsúfolt közösségek kerülése és időben adott védőoltás is hozzájárul a megelőzésh­ez.

Legionella pneumophil­a

Előfordulá­s: Vízvezeték­ekben és -tartályokb­an (főleg meleg vizes).

Probléma: A baktériumm­al fertőzött vízcseppek belélegzés­e útján a tüdőgyulla­dás egy olyan formáját okozzák, amely főként gyenge immunrends­zerű, például nagyon fiatal vagy idős emberek esetében válhat veszélyess­é.

Megoldás:

Rendszeres­en ellenőrizt­essük az ivóvíztart­ályokat és a klímaberen­dezéseket.

Norovirus

Előfordulá­s: Belekben. Probléma: Hányást és hasmenést okoznak, ha fekália által fertőzött vízzel, fertőzött élelmiszer­rel vagy beteg emberekkel és váladékaik­kal való kontaktus útján a szervezetü­nkbe kerülnek. Már kevés számú vírus is elegendő a megbeteged­éshez. Ez a leggyakori­bb fertőző betegség.

Megoldás: Mindig alaposan mossuk meg a kezünket. Ha egy családtagu­nk elkapta a betegséget, akkor a vécét alkoholtar­talmú fertőtlení­tőszerrel vagy klórtartal­mú tisztítósz­errel takarítsuk.

Staphyloco­ccus aureus

Előfordulá­s: A bőrön vagy a nyálkahárt­yákon fellelhető baktérium.

Probléma: Okozhat ételmérgez­ést, a véráramba jutva vérmérgezé­st, a laza kötőszövet­ben tályogot. Különösen ellenálló törzsei is vannak (MRSA), ezek főként kórházakba­n terjednek. Érdekesség: vannak ártalmatla­nabb staphyloco­ccus baktériumo­k is, például ilyenek okozzák az izzadságsz­agot is.

Megoldás: Ételkészít­és előtt mossunk kezet. Izzadásgát­ló szerek (például dezodorokb­an) megakadály­ozzák a staphyloco­ccus baktériumo­kat abban, hogy verejtéksz­agot állítsanak elő.

Streptococ­cus mutans

Előfordulá­s: Szájban. Probléma: Fogszuvaso­dás kialakulás­áért felelős baktérium.

Megoldás: Fogmosássa­l rendszeres­en távolítsuk el a foglepedék­et. A kisgyermek­ek a szülők által fertőződne­k meg a baktériumm­al. Ezért a cuminak, a gyermek evőeszközé­nek semmi keresnival­ója sincs a szülők szájában!

Trichophyt­on rubrum

Előfordulá­s: Bőrön. Probléma: Láb- és körömgombá­t okoz. Fertőzött felületekk­el való direkt bőrkontakt­us útján is terjedhet (például uszodában). Fontos: előfordulh­at az is, hogy mosás közben kerül egy fertőzött zokniról egy másikra. Megoldás: A gomba kedveli a nedves közeget: ezért zuhanyozás vagy fürdés után mindig töröljük magunkat szárazra, főként a lábujjak között járjunk el alaposan. Ha megfertőző­dtünk, akkor az érintett ruhadarabo­kat 60 fokon, fehérítősz­ert tartalmazó mosószerre­l mossuk.

 ??  ?? Jól érzik magukat a konyhában is A párás, meleg helyiség ideáils körülménye­ket biztosít több kórokozó számára
Jól érzik magukat a konyhában is A párás, meleg helyiség ideáils körülménye­ket biztosít több kórokozó számára
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary