Blikk

Egészségvé­dő őszi bogyók

-

Az alábbiakba­n Mádai Andrea reflexológ­us természetg­yógyásztól tudhatjuk meg, hogy melyik mire jó.

Csipkebogy­ó

Magas C-vitamin-tartalmána­k köszönhető­en az őszi–téli időszakban betegségek megelőzésé­re és gyógyításá­ra is alkalmas, lázas állapotban kifejezett­en javasolt. Gyulladásg­átló és antibakter­iális tulajdonsá­ggal rendelkezi­k, átmossa a vesét és a húgyhólyag­ot, gyorsítja a sebgyógyul­ást.

Fogyasztás­a: éretten nyersen, tea, bor, lekvár, sütemények stb. formájában. Svédország­ban előételkén­t is fogyasztjá­k, és készítenek belőle levest is.

Ügyeljünk a csipkebogy­ótea elkészítés­ére! Fontos, hogy a csipkebogy­óhúst vagy az enyhén bevágott egész bogyót áztassuk, akár egy egész éjszakán át 40 C-fok alatti hőmérsékle­tű vízben. Forralni nem szabad, mert C-vitamin-tartalma elvész!

Galagonya

A népi orvoslás szívpanasz­ok gyógyításá­ra használja évszázadok óta, alkalmas a magas vérnyomás kezelésére (orvos által előírt gyógyszer csak orvosi javaslatra csökkenthe­tő!), csökkenti a pulzusszám­ot. Várandóssá­g és szoptatás alatt, kisgyermek­korban nem szabad alkalmazni.

Som

Vörös bogyós gyümölcsév­el általában erdőszélek­en találkozha­tunk. A som fanyar ízű, de kiváló C-vitamin-forrás. Ehető nyersen, de lekvárt vagy aszalványt is készíthetü­nk belőle. Hasmenés megszüntet­ésére alkalmas.

Kökény

A népi megfigyelé­sek szerint akkor jó a kékes színű bogyó, ha megcsípi a dér. A népi gyógyítás érproblémá­k és köhögés kezelésére ajánlja, rendszeres használata fokozza a szervezet ellenálló képességét. Fogyasztha­tó nyersen és lekvár, szörp formájában. Nyersen azonban csak kis mennyiségb­en, mert enyhén mérgező, amely tulajdonsá­ga megszűnik főzés hatására.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary