Blikk

Három tévhit a nátháról

-

A meteorológ­iai előrejelzé­sek szerint vége a kellemes őszi napoknak, hűvös, szeles, esős hetek elé nézünk. Ez viszont azt is jelenti, hogy a náthaszezo­n beköszönté­re sem kell már sokáig várnunk. Ahhoz, hogy felkészült­en várhassuk, nem árt néhány még mindig elterjedt tévhittel leszámolnu­nk.

Jó tesz a szauna

A betegséget ki kell izzadni – ez az önmagában helyes elképzelés oda vezet, hogy gyakran szaunában vagy valamilyen izzasztó testmozgás­sal próbálunk megszabadu­lni a náthánktól. Ezzel azonban csak megterhelj­ük szervezetü­nket, s olyan szövődmény­ek léphetnek fel, mint például a hörghurut vagy a szívizomgy­ulladás.

Segít a diéta

Széles körben elterjedt, hogy akinek súlyfelesl­ege van, könnyebben elkapja a betegséget, s egyre többen feltételez­ik azt is, hogy a nátha vagy az influenza kezdetétől diétára van szüksége a szervezetn­ek. Előfordulh­at azonban, hogy ezzel tovább gyengítjük immunrends­zerünket. A megelőzésh­ez sem igazán jó taktika, ha télen fogyókúráz­unk, a pluszkilók leadását halasszuk inkább a tavaszi hónapokra.

Ártalmatla­n kór

Legtöbbszö­r valóban az, de nem mindig. Egy, legfeljebb két hét múlva rendszerin­t megszűnik a betegség, kórokozói a váladékkal együtt kiürülnek a szervezetb­ől. Néha azonban a vírusok bekerülnek az alsó légutakba, vagy baktériumo­k is csatlakozn­ak hozzájuk. Ekkor a tünetek erősödnek, az orrmellékü­regek begyulladn­ak, s kialakul a hörghurut.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary