Blikk

2400 éves hajóroncs írhatja újra a történelme­t

Ez a legöregebb víz alatti lelet, amely szinte teljesen épen maradt fenn

- Sz. Zs.

BURGASZ — A világ legrégibb, szinte sértetlen hajóroncsá­ra találtak rá, amely több mint 2400 éve fekszik a Fekete-tenger mélyén. A 23 méter hoszszúság­ú, ókori görög eredetű kereskedel­mi szállítóha­jó szinte teljes épségében megmaradt.

Ez annak köszönhető, hogy a lelet 2 kilométer mélyen fekszik a tengerfené­ken, s ebben a mély vízrétegbe­n nincs fény, illetve minimális az oxigén, ennek hiányában pedig konzerváló­dik minden.

– Sok minden az eredeti formájában fennmaradt, beleértve a hajóroncso­kat és a rakományok­at – nyilatkozt­a Jon Adams professzor, a kutatás vezetője, aki azt is hozzátette: a felfedezés teljesen megváltozt­athatja mai tudásunkat az ókori hajógyártá­sról és a tengeri hajózásról, kvázi újraírhatj­a a történelme­t.

A Bulgária partjaitól 50 kilométerr­e készített mélytenger­i felvételek­en jól kivehető az oldalára dőlt teljes hajótest, az épen maradt faárbóc, a működő kormánylap­át, az evezőpadok és az evezők.

– Ezt a típusú egy sor evezős, vitorlával is felszerelt szállítóha­jót korábban csak ókori görög kerámiák oldalán, mint például a British Museum „Szirénvázá­ján” lehetett látni – azonosítot­ták be a történelmi felfedezés­t a kutatásban dolgozó művészettö­rténészek. A hajóval körülbelül egyidős műtárgy egy hasonló hajót ábrázol, amelynek fedélzetén Odüsszeusz éppen próbál ellenállni a szirének énekének. A karbonelem­zéses régészeti eljárás – amely a hajó pár centis kis darabkáját vizsgálta spektométe­rrel – szintén ezzel megegyező eredményre jutott.

A Kr. e. 400-ban épített hajó körülbelül 15-25 fős legénységg­el szállíthat­ta rakományát, amely végül egy viharba kerülve a tenger mélyén kötött ki.

– A rendkívüli lelet helyszíne arra is választ ad, melyik volt az a legtávolab­bi pont, ahová elhajózhat­tak akkoriban a görög városállam­ok kereskedőh­ajói, illetve hogy hogyan fejlődött a hajózási technológi­a – nyilatkozt­a Ed Parker, a Fekete-tengeri Tengerésze­ti Régészeti Projekt nemzetközi csapatának vezetője.

 ??  ?? Szenzáció A roncs két kilométer mélyen fekszik, robot-tengeralat­tjárókkal találták meg
Szenzáció A roncs két kilométer mélyen fekszik, robot-tengeralat­tjárókkal találták meg
 ??  ?? Így nézett ki A világhírű, 2500 éves Odüsszeusz-vázán is egy ilyen hajót ábrázoltak
Így nézett ki A világhírű, 2500 éves Odüsszeusz-vázán is egy ilyen hajót ábrázoltak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary