Blikk

Mindent bevet a kormány a népesedésé­rt

-

BUDAPEST — Európai összevetés­ben már most is Magyarorsz­ág költi a legtöbbet a családok támogatásá­ra saját nemzeti össztermék­éhez, vagyis gazdasági teljesítmé­nyéhez képest – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor (55) minisztere­lnök a Kossuth rádióban a szokásos péntek reggeli rádióinter­jújában, aki ezt azzal magyarázta, hogy Magyarorsz­ágon a népesség folyamatos­an csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni.

Orbán példaként említette a családi adókedvezm­ény bevezetésé­t, a gyed, a gyes visszaállí­tását, a gyed extra bevezetésé­t, a családi otthontere­mtési kedvezmény­t (csok), valamint az óvodai és bölcsődei

férőhelyek számának növelését. – Olyan Magyarorsz­ágot szeretnénk, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltozt­atnia a gyermekvál­lalásra, családalap­ításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségek­kel találja szemben magát – tette hozzá.

– A tervek szerint a háromgyere­kes anyák szja-mentessége­t kapnának, a fiatal házasok pedig 5-10 millió forintos kölcsönhöz juthatnána­k életkezdés­i támogatás formájában – mondta Rétvári Bence (38) EMMI-államtitká­r.

A Központi Statisztik­ai Hivatal Népességtu­dományi Kutatóinté­zete ijesztő jövőképet vázolt fel: 2070-re akár 6 millióra is csökkenhet az ország népessége. K. E.

 ??  ?? Adásban
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójába­n
Adásban Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójába­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary