Elzarándokol Lajcsi az El Caminóra

Spanyolországban annyi kilométert gyalogol, ahány napot börtönben volt

BLIKK - - SZTÁROK ÉS SZTORIK - Sz. Z. J.

BUDAPEST — Emberpróbáló vállalkozásba fog Galambos Lajos (57): elindul az egyik leghíresebb zarándoklatra, olyan távot tesz meg, ami első hallásra már-már ijesztőnek tűnik, és mindössze két túrabot és egy kis hátizsák lesz majd nála az egyhetes menetelése során. Lajcsi úgy érzi, ez az erőpróba kell ahhoz, hogy képes legyen feldolgozni mindazt a rosszat, ami vele történt az elmúlt években. Fogadalmat tett: ahány napot börtönben töltött, annyi kilométert gyalogol majd le.

– A nejem kiborult, de a gyerekeink is bolondnak tartanak, hogy ebben a hideg, szeles, esős időszakban vágok neki az El Caminónak. A rosz- szakaróim biztos azt gondolják, a bírósági ügyem miatt megyek vezekelni, ami így nem igaz – magyarázta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zenész, aki közüzemi csalás vádjával 2015 szeptemberében került előzetes letartóztatásba, és 122 napot töltött a székesfehérvári börtönben.

– Ezért is döntöttem a százhuszonkét kilométeres szakasz mellett – vázolta Lajcsi. – Könnyes szemmel ébredtem a cellában 2015. december 7-én, a legidősebb gyermekem születése napjá n. Emésztett, hogy nem ölelhettem át. Imádkoztam, amikor kivezettek a fegyház háromszor három méteres belső udvarára, a napi sétára, majd lá- tomásként villant át a tudatomon, az El Camino segíthet rajtam.

Lajcsi szándékosan tervezte az indulást Boglárka (20) lánya születésnapja utánra.

– Két éve ilyenkor még zaklatott voltam, tavaly még voltak súly problémáim, de a Reg-Enor rendbe tett. Rá is edzettem a nagy túrára a teli hátizsákkal és a túrabotokkal. Kivizsgáláson is voltam. Tökéletes a vércukrom és a vérnyomásom. Készen állok! – áradozott a mulatóssztár, aki a ferroli tengerpart és a Santiago de Compostela közötti „angol szakaszt” akarja teljesíteni.

– Életem eddigi leghosszabb túrája hét és fél kilométer volt, amikor körbesétáltam a Tatai tavat, de az El Camino nem a távról, hanem a meditációról szól. Néhány barátom felajánlotta, hogy elkísér, de egyedül akarok elvonulni a világtól. Ártatlanul lettem megbélyegzett ember, amit feldolgozni képtelenség, de megpróbálom. Megnyugvásra van szükségem – fűzte hozzá, és elmosolyodott. – Jó érzés lesz civilnek lenni, hiszen a fogadók tizenhat ágyas szobáiban nem Lajcsi leszek, hanem egy zarándok a sok közül. A feleségem szerint a napi húsz-harminc kilométeres gyaloglás túl nagy megerőltetés nekem, de ez is csak erősített a hitemben. Ha esik, ha fúj, nem adom fel! – hangsúlyozta Galambos Lajos.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.