Blikk

Kérdés válasz

- Szente Vajk rendező B. P.

Szombaton mutatják be a József Attila Színházban Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című darabját, amelyet Szente Vajk (37) rendezéséb­en láthatnak a nézők. A rendező gyerekkora óta imádja az író műveit, éppen ezért számára nem olyan nehéz feladat, hogy Rejtő bonyolult, sokszerepl­ős, történetga­zdag világát színpadra álmodja.

– Valóban, g yerek koromból indul a Rejtő-imádatom. Édesapámna­k köszönhete­m, aki esténként mese gyanánt olvasta fel az író regényeit nekem. Azóta imádom, és ez már a második mű, amelynek a színpadi változatát rendezem, a Szőke Ciklon ötödik éve megy a Játékszínb­en.

– Az ő regényeibe­n nagy a mesélő szerepe, a melyet színházban nehéz alkalmazni. A megoldás az volt, hogy ezt a látványban, a darab stílusában, a szereplőke­t körülvevő világban kell elhelyezni.

Ezért lett ez zenés darab? – Ez eg y szürreális v ilág, amelyben furcsák a szereplők, akikkel mindig történik valami. Nagyon sűrűre képzeljük el, amikor olvassuk Rejtőt, amit a színpadon is meg kell oldani. Az tény, hogy nagyon kell szeretni hozzá Rejtőt, és nekem színházi rendezőkén­t az a feladatom, hogy ezt a fura víziót tolmácsolj­am úgy, hogy a nézők is jól szórakozza­nak. Remélem, így lesz.

 ??  ?? Miben más Rejtőt rendezni?
Miben más Rejtőt rendezni?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary