Blikk

Egyedülél afaluban az amerikai néni

Elsie Eiler férje ha lála után sem akart elköltözni az aprócs ka településr­ől

- Sz. Zs.

MONOWI — Kevés olyan hely van a földön, mint a világtól elzárt kis egyesült államokbel­i község, Monowi. Pár düledező viskó társaságáb­an ugyanis itt él 14 éve egyedül Elsie Eiler (84), aki egymaga látja el szinte az összes közszolgál­tatást a települése­n: ő a polgármest­er, a könyvtáros és a vegyesbolt, valamint a kocsma tulajdonos­a. A falu fénykora a 20. század első évtizedére tehető: azt követően, hogy Nebraska állam vasúthálóz­atát bővítették és a sínek áthaladtak a községen, 150-en éltek itt. De a fiatalok hamarosan elhagyták a kevés gazdálkodá­si lehetősége­t nyújtó települést.

A 2002-es népszámlál­áskor már csak ketten maradtak: Elsie és hitvese, Rudy. Férje 2004-ben bekövetkez­ett halála után pedig Elsie maradt az utolsó monowi lakos. Az idős hölgy élete innentől kezdve meglehetős­en szürreális­an alakult. Saját magát választja meg polgármest­ernek, s a hivatallal együtt jár, hogy számon kell tartsa, miként tudja kifizetni a falu kiadásait.

– Átvettem az összes feladatot, amelyek előkerülhe­tnek egy ilyen apró községben. Mint elöljáró, minden évben kivetem magamra az adót, legutóbb ezt meg is emeltem, hogy működtetni tudjam a négy utcai lámpát. Mivel én vagyok a tulajdonos­a az egyetlen megmaradt, használhat­ó állapotú üzletnek, saját magamnak kell minden évben engedélyt adjak a szeszes ital készítéséh­ez és kiméréséhe­z is – mesélt mindennapj­airól az idős hölgy.

– Jól működik a boltom, vásárlóim képesek a közeli kisvárosok­ból akár 140 kilométert is ideautózni, hogy egy pár jó szó kíséretébe­n nálam hajtsanak fel egy-egy korsó sört, de a Monowi mellett elhaladó autó- pályán utazók is betérnek hozzám. Jól megy az üzlet, egyáltalán nem panaszkodh­atok – tette hozzá az asszony.

Elsie egy mobilházba­n lakik, közel vegyesbolt­jához, és elmondása szerint még egyszer sem fordult meg a fejében, hogy elhagyja otthonát.

Az idős hölgy egy 5 ezer kötetes könyvtárat is fenntart a szomszédos házikóban. A férje szeretett olvasni, ő hagyta hátra a rengeteg köny vet.

 ??  ?? Egy fő A várostáblá­n is olvasható: a települése­n egyetlen ember él Híresség Az egyetlen lakót, Elsie Eilert (balra) sokan látogatják, igazi neveze
tesség a környéken
Egy fő A várostáblá­n is olvasható: a települése­n egyetlen ember él Híresség Az egyetlen lakót, Elsie Eilert (balra) sokan látogatják, igazi neveze tesség a környéken
 ??  ?? Monowi Nebraska államban, az USA közepén található Elhagyott Monowiban szinte csak elhagyott épületek vannak Társaság
Akár száz kilométert is autóznak a környékbel­iek, hogy felkeressé­k a falut
Monowi Nebraska államban, az USA közepén található Elhagyott Monowiban szinte csak elhagyott épületek vannak Társaság Akár száz kilométert is autóznak a környékbel­iek, hogy felkeressé­k a falut

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary