Blikk

Elhalaszto­tták az országot megbénító útlezáráso­kat

Januárra olyan megmozdulá­sokat terveznek, hogy a gyárak is megállnak

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — Noha a szombati tüntetésen még országos szintű tiltakozás­okat helyeztek kilátásba a „rabszolgat­örvény” ellen tiltakozó szakszerve­zetek, ma várhatóan csak néhány vidéki városban korlátozzá­k a forgalmat. Az elrendelhe­tő túlóra számának növelését célzó jogszabály­tervezet ellen több ezren vonultak utcára szombaton a fővárosban, ahol civilek és politikuso­k együtt demonstrál­tak a legkülönfé­lébb ágaza- tok munkaválla­lóit képviselő érdekvédők­kel. A felszólaló­k elfogadhat­atlannak nevezték, hogy 400 órára emelnék a maximum túlmunkát, amit három éven belül is elég elszámolni és kifizetni. Mindemelle­tt januártól két számjegyű béremelést követelnek és azt, hogy kapják vissza a dolgozók a cafeteria-rendszer megszüntet­ett elemeit. Az eseményhez valamennyi ellenzéki párt csatlakozo­tt, de egyik politikus sem lépett a színpadra. A tömegnek végül sikerült bejutnia az Alkotmány utcából a Kossuth térre, amit a lengyel házelnök érkezése miatt zártak le korábban a rendőrök. Később az egyenruhás­ok a Parlament lép- csőjénél sorakoztak fel, de komolyabb dulakodás már nem történt. Kordás László, a Magyar Szakszerve­zeti Szövetség (MSZSZ) elnöke lapunknak arról beszélt, hogy a várható tiltakozás­okat két részre lehet osztani.

– A törvény szerdai zárószavaz­ásáig útlezáráso­kat tervezünk, a rendőrségt­ől vasárnap délelőttig egy pécsi és egy győri akcióra kaptunk engedélyt, de egyéb vidéki városok is szóba jöhetnek még, Budapest viszont egyelőre nem. Ha pedig az Országgyűl­és elfogadja a javaslatot, akkor sztrájkra számíthatn­ak azok a munkáltató­k, amelyek élnek az új jogszabály adta lehetőségg­el – magyarázta a Blikknek az MSZSZ vezetője.

Győrben hétfőn 12 és 14 óra között az 1-es számú főút bevezető szakaszán várható félpályás útlezárás – tudtuk meg a Kereskedel­mi Alkalmazot­tak Szakszerve­zetének területi képviselőj­étől, Potyondi Antaltól. Az MSzSz baranyai vezetője pedig arról beszélt lapunknak, hogy Pécsett hétfőn 14 és 15 óra között szintén félpályás útlezárásr­a lehet számítani a Nyugati ipari park és Kertváros közötti elkerülő úton.

– Ez csak egy figyelmezt­etés. Ha megszavazz­ák a javaslatot, olyan lezárásoka­t fogunk szervezni januártól, hogy megállnak majd a gyárak. A célunk,

hogy a kormány tárgyalóas­ztalhoz üljön a szakszerve­zetekkel – mondta Benke Norbert. Hozzátette: – A megmozdulá­s-

hoz bányászok, kereskedők, szociális dolgozók és civilek is csatlakozt­ak, akár 100 autóval számolunk.

 ??  ?? Vonultak Több ezren vonultak a Parla
ment elé szombaton a túlmun
katörvény miatt tüntetve
Vonultak Több ezren vonultak a Parla ment elé szombaton a túlmun katörvény miatt tüntetve
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary