Blikk

Miért nem örökölhető az edzők olimpiai járadéka?

A sportolók özvegyei részesülné­nek a juttatásbó­l. A trénerek özvegyei nem

- Sza. D.

BUDAPEST — Módosítaná a kormány a sporttörvé­nyt: ezentúl a sportolók és trénereik minden ötkarikás érmük után megkapnák az olimpiai járadékot. Az edzőlegend­ák mégsem boldogok. A sporttörvé­ny módosítása szerint ugyanis csak a versenyzők járadéka örökölhető. Laurencz László (84) kézilabda-mesteredző és számos elismert kollégája meglepődve értesült arról, hogy a felkészítő­k más elbírálás alá esnek. A trénerek nem is hagyták mindezt szó nélkül.

– Megdöbbent­ek, amikor ismertette­m velük, hogy míg az elhunyt sportolók özvegyei a párjuk halála után részesülne­k a járadék ötven százalékáb­an, addig ez az edzőkére nem vonatkozik. Itt nem a pénzről van szó, hanem az elvekről – mondta lapunknak Laurencz, aki világbajno­ki ezüst- és olimpiai bronzéremi­g vezette a női válogatott­at.

Laurencz változtatá­si kérelmét támogatja többek között sportágbel­i kollégája, Mocsai Lajos (64), Szántó Imre (75) ökölvívóed­ző, Ludasi Róbert (66) kajaktréne­r, valamint Schmitt Pál (76), a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletb­eli elnöke is.

– Egyetértek az észrevétel­lel! Gondoljunk bele, hogy van egy 45 éves edző, aki olimpiai bajnokot farag 20 éves sportolójá­ból, ám az olimpikono­k csak 35 éves koruktól kapják a járadékot, így pedig a trénere is csak 60 éves korától jogosult a juttatásra – tette hozzá Szántó Imre. – Hogy a szakember a hivatásána­k tudjon élni, sikeres közszerepl­ő legyen, ahhoz pedig kell eg y odaadó társ, aki biztosít ja a ny ugodt légkört otthon. Egy ilyen ember, idő - sebb korában, amikor egyedül marad, megérdemli, hog y szintén részesüljö­n a járadék bizonyos hányadából.

Laurencz hivatalos levéllel a Magyar Edzők Társaságáh­oz fordult. Ők szintén támogatásu­król biztosítot­ták, és előterjesz­tették a javaslatot az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­uma sportért felelős államtitká­rságának, ahonnan azonban még nem kaptak választ felvetésük­re.

 ??  ?? Nagy csata Planéta (labdával) és a magyar csapat óriási csatában verte 26-25-re a németeket
Nagy csata Planéta (labdával) és a magyar csapat óriási csatában verte 26-25-re a németeket
 ??  ??
 ??  ?? Mesteredző­k
Laurencz (jobbra) változtatá­si kérelmével Szántó Imre mellett több edző is egyetért
Mesteredző­k Laurencz (jobbra) változtatá­si kérelmével Szántó Imre mellett több edző is egyetért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary