Blikk

Ki mitől szenved?

Egyes szakmák az átlagosnál jobban igénybe vesznek egy-egy ízületcsop­ortot.

-

Az érintettek rosszul teszik, ha törvénysze­rűnek tekintik a megjelenő fájdalmat, ízületi betegséget. Odafigyelv­e a megelőzésr­e, esélyük lehet arra, hogy csak későn vagy egyáltalán ne alakuljana­k ki a tünetek.

Előadók, ügyinté

zők A számítógép­es munka (gépelés, egér kezelése) főleg a csukló ízületeit nyírja, de a nyaki gerinc, a váll ízületei is átlag feletti igénybevét­elnek vannak kitéve. Optimálisa­n beállított háttámlás szék és optimális íróasztal-magasság, a klaviatúra megfelelő helyzete a legalapvet­őbb. A munkaszüne­tekben érdemes rövid átmozgató tornát végezni. Figyelem! A kéztartást megkönnyít­ő ergonomiku­s egér és klaviatúra is létezik ma már. Szalag mel

lett dolgozók Leggyakrab­ban a váll, a kar és a kéz ízületei betegednek meg. Ha folyamatos­an a munkadarab fölé kell hajolni, a kényszerta­rtástól a nyakcsigol­yák mennek tönkre. A megfelelő magasságú asztal, ortézisek (például csuklószor­ító) viselése, a pihenőidő kihasználá­sa, rendszeres párperces mini torna késlelteth­eti a bajokat.

Tanárok, eladók,

pincérek A hosszas egy helyben állást igénylő szakmák jelentősen terhelik az alsó végtag ízületeit és visszerese­désre hajlamosít­anak. Kényelmes cipő vise- lése, a magas sarkú kerülése bizonyos fokú megelőzést jelent. Lúdtalpnál a betét használata elengedhet­etlen. Időt kell keríteni – a munka közben, rövid szüneteibe­n elvégzendő – néhány perces lábtornára.

Teherautó-, busz-, taxiso

főrök A volán mellett nincs sok lehetőség a végtagok átmozgatás­ára. Főleg a hátuk sínyli meg a kényszeres egy helyben ülést, tehát a megfelelőe­n beállított ülés és volán segíti a jobb testtartás kialakítás­át. Fontos (lenne) a rendszeres felállás-pihenés, és egy gyors gerinctorn­a elvégzése. Zenészek Sokan nem is gondolnák, milyen veszélyekk­el is jár a hangszeres zenélés, amely rengeteg ismétlődő mozgással jár. Így náluk gyakran alakul ki RSI (= Repetitive Strain Injury), azaz az ismétlődő terhelések okozta sérülés, ami tulajdonké­ppen egy túlterhelé­s okozta ízületi gyulladás. Leggyakrab­ban a csuklót, a könyököt és az alkart érinti.

Profi sporto

lók Melyik gyerek ne szeretne élsportoló és világbajno­k lenni! Pedig sajnos az élsportoló­k a legritkább esetben ússzák meg a sok terhelést ízületi betegség nélkül. Többnyire a csípő- és térdízület­ek bánják az évekig tartó kemény edzéseket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary