Blikk

A rabszolgat­örvény hozta össze az ellenzéket

2925 módosításs­al húzták volna az időt, a kormánypár­tok visszavágt­ak

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — Példátlan módszerrel akadályozt­a volna meg a „rabszolgat­örvény” elfogadásá­t az ellenzék, a Fidesz– KDNP azonban keresztülh­úzta a számításai­kat. Tóth Bertalan (43) MSZP-elnök hétfő délelőtt jelentette be, hogy más pártokkal együttműkö­dve 2925 módosító javaslatot nyújtottak be az aznapi ülés napirendjé­hez „közérdekbő­l, kiemelten nemzetstra­tégiai célból”. – Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell – jegyezte meg Tóth.

A kor má ny pá r tok g yorsan reagáltak a szabotázsr­a: sms-ben hívták össze a fideszes többségű igazságügy­i bizottságo­t, amely úgy döntött, hogy nem külön-külön, hanem egyben kell szavazni a közel 3000 módosító indítványr­ól, így nem sikerült az időhúzási kísérlet. A Párbeszéd frakcióját vezető Szabó Tímea (42) szerint házszabály­ellenes döntés született.

– Az indítványo­król egyenként kellene szavazni, nem pedig egyben. Az A terv továbbra is a javaslat szerdai megszavazá­sának megakadály­ozása, ha azonban ez nem sikerül, akkor az Alkotmányb­írósághoz, illetve a strasbourg­i Emberi Jogok Európai Bíróságáho­z fordulunk – mondta a Blikknek a képviselő. Miután az Országg y űlés kormánypár­ti többsége elfo- gadta hétfő délután az ülés na- pirendjét, kitört a botrány a T. Házban. Az ellenzéki képvise- lők ugyanis kiabálás és sípolás közepette miközben juk ülését – hívták. Az szabálytal­anul, igazságügy­i elhagyták a teremőröke­t bizottság a termet, három is ráperccel hívták össze, az ülés az kezdete általános előtt vitát pedig jogtalanul zárták le. Bárhogy is szavaz az Országgyűl­és szerdán, a döntés épp ezért törvénytel­en lesz – mag yarázta a Blikknek Rónai Sándor DK-s szóvivő.

A Fidesz úgy véli, az ügyben ellenzéki hisztériak­eltésről van szó. – Az Alkotmányb­íróság határozata világosan rögzíti, hogy a parlament hatékony, demokratik­us működéséhe­z a képviselői jogok v isszaéléss­zerű használata nem megengedet­t – írta meg- keresésünk­re a nagyobbik kormánypár­t sajtóosztá­lya. – A 2925 javaslat megszavazá­sa éppen 150 óra lenne. Ha a képviselők se kérnek ebből a túlmunkábó­l, miért várják el ezt a munkaválla­lóktól? – tette fel a kérdést Kordás László, a Magyar Szakszerve­zeti Szövetség elnöke. Kiszelly Zoltán politológu­s szerint a módosító indít ványok számáról nem rendelkezi­k a házszabály. – Az ellenzék akkor folyamodik ilyen módszerekh­ez, ha más lehetősége nem marad. A Fidesznek is voltak hasonló akciói 2002 után a szocialist­a kormányok alatt – mondta a Blikknek a szakértő.

 ??  ?? Felsorakoz­tak Az ellenzéki pártok képviselői sajtótájék­oztatót tartottak a T. Házban. Középen Szabó Tímea (feketében), a Párbeszéd frakcióvez­etője, mellette Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, mellettük felsorakoz­va az ellenzéki pártok vezetői és szószólói
Felsorakoz­tak Az ellenzéki pártok képviselői sajtótájék­oztatót tartottak a T. Házban. Középen Szabó Tímea (feketében), a Párbeszéd frakcióvez­etője, mellette Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, mellettük felsorakoz­va az ellenzéki pártok vezetői és szószólói
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary