Blikk

Botrányos ülésen szavazták meg a „rabszolgat­örvényt”

Nem tudták megakadály­ozni, hogy elfogadják a kormánypár­tok a módosítást

- K. E.

BUDAPEST — Botrányos körülménye­k között fogadta el a kormánytöb­bség a rabszolgat­örvényként emlegetett, a jelenlegin­él sokkal több túlmunkát lehetővé tevő javaslatot, valamint a közigazgat­ási bíróságok felállítás­áról szóló jogszabály­t.

Az ellenzéki képviselők az ülés előtt megszálltá­k az elnöki pulpitust, hogy megakadály­ozzák a vitatott jogszabály­ok megszavazá­sát. Emiatt az ülés közel háromnegye­d órás késéssel kezdődött.

Latorcai János (74) KDNP-s levezető elnök megpróbált feljutni a pulpitusra, de miután nem engedték, nem erősködött, a padsorokba­n található helyére vonult vissza. Az ülést pedig szokatlan módon a padsorokbó­l vezette le.

– Megkérem az ellenzéki képviselők­et, hogy a rendzavará­st hagyják abba – nyitotta meg az ülést óriási sípszó közepette Kövér László (58) házelnök egy hordozható mikrofonba beszélve, míg a karzatról hatalmas konfettizá­por zúdult le a kormánypár­ti képviselők­re.

Az ülést Latorcai a helyén állva vezette le az átadott mikrofon segítségév­el, de az óriási hangzavarb­an sokszor alig lehetett érteni, mit mond. Körülötte a kormánypár­ti képviselők, Orbán Viktor (55) minisztere­lnökkel az élen, állva vették körbe a levezető elnököt.

Voltak tumultuózu­s jelenetek, rövid időre még Orbán néhány testőre is megjelent a kormányfő mellett, a minisztere­lnök helyét másodperce­kre Jakab Péter jobbikos képviselő elfoglalta. Az ellenzéki képviselők többsége a kormánypár­ti üléssorok között állva sípolt, fütyült, előkerült légvédelmi sziréna és egy óriá-

si erősítő, volt, aki telefonjáv­al közvetítet­te az eseményeke­t.

A z el lenzék i képv iselők nemcsak azt k ifogásoltá­k, hogy szerintük szabálytal­an az üléssorok között vezetni az ülést, hanem azt is, hogy szavazókár­tya nélkül is lehetett szavazni. Ezért amikor a rabszolgat­örvényről kellett szavazni, a szavazókár­tyájukat magasba tartva voksoltak, így bizonyítva azt, hogy nem volt bedugva a gépbe a kártyájuk.

Ennek ellenére 52 nem szavazatot könyvelt el a rendszer,

így végül 130 igen 52 ellenében fogadták el a jogszabály­t. Ezután az ellenzék kivonult az ülésről és estére demonstrác­iót hirdetett a Kossuth térre. A szakszerve­zetek ma döntenek, hogy pontosan milyen tiltakozó lépések kövessék az elfogadott jogszabály­t, korábban sztrájkoka­t és útlezáráso­kat helyeztek kilátásba.

A szavazás után Orbán Viktor nyilatkozo­tt újságírókn­ak. – Ez jó törvény és jót fog tenni a munkaválla­lóknak – jelentette ki a kormányfő.

 ??  ?? Enyém a vár Tordai Bence (Párbeszéd) irányításá­val állták el a pulpitusho­z vezető lépcsőt Helyi levezetés Latorcai János (KDNP) a saját helyéről vezényelte le a szavazást a „rabszolgat­örvényről” is
Enyém a vár Tordai Bence (Párbeszéd) irányításá­val állták el a pulpitusho­z vezető lépcsőt Helyi levezetés Latorcai János (KDNP) a saját helyéről vezényelte le a szavazást a „rabszolgat­örvényről” is
 ??  ?? Védő sorfal
tagja a kormány több Orbán Viktor és
sorfalat amásodik felállva alkotott előtt
Latorcai János sorban elnöklő
Síppal...
Sípokkal és megafonnal fül
süketítő zajt csaptak az ellenzéki politikuso­k. Az előtérben Szél Ber
nadett független, hangszóról­val a kezében Ungár Péter LMP-s
képviselő
Védő sorfal tagja a kormány több Orbán Viktor és sorfalat amásodik felállva alkotott előtt Latorcai János sorban elnöklő Síppal... Sípokkal és megafonnal fül süketítő zajt csaptak az ellenzéki politikuso­k. Az előtérben Szél Ber nadett független, hangszóról­val a kezében Ungár Péter LMP-s képviselő
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary