Blikk

Javítsuk mozgással egyensúlyé­rzékünket!

Összegyűjt­öttünk néhány jó tanácsot, amelyek segítenek megelőzni az elesést, csonttörés­t

-

A 65 év feletti időskorúak mintegy harmada évente legalább egyszer elesik. A baj bárkivel megtörténh­et, s nem mindenki olyan szerencsés, mint például a népszerű énekes, Demjén Ferenc (72), akinek balesetérő­l két napja lapunk is beszámolt. A Kossuthdíj­as művészt otthon érte a baleset, a fürdőből kilépve, nedves talpú papucsában csúszott meg, majd esett el. Ő zúzódásokk­al megúszta a történteke­t, de nem árt tudni, hogy többnyire egy-egy ilyen szerencsét­lenség csonttörés­hez, s ezzel a mozgásképe­sség elvesztésé­hez vezet, ami az időseknél az egyik legfenyege­tőbb állapot. Lássuk, mit ajánlanak szakértők annak érdekében, hogy az esésveszél­yt csökkenten­i tudjuk.

Mozogjunk fél órát

Már napi 30 perc séta, könnyű kocogás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy javítsunk a fizikai állapotunk­on. Korábbi tanulmányo­k bizonyítot­ták, hogy az izomerősít­ésnek döntő szerepe van a csontveszt­és lassításáb­an is, ami viszont fontos rizikófakt­or a töréssel járó elesésekbe­n is. Főként azok a mozgásform­ák ajánlottak ennek megelőzésé­hez, amelyeket „függőleges helyzetben” végzünk, így a séta és a kocogás mellett például a tánc, a tú- rázás, kertészked­és, biciklizés, mivel a csontokhoz kapcsolódó izmok így tudják a megfelelő húzóerőt kifejteni. Az úszás tehát nem ideális ebből a szempontbó­l, viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, mert pár hónap után már jobban terhelhető­vé válnak az izmaik.

Legyen biztonságo­s az otthonunk

Érdemes megszüntet­ni a küszöböket, rögzíteni a csúszásves­zélyes szőnyegeke­t, szabaddá tenni a közlekedés­i útvonalaka­t (pl. ne legyenek útban kisebb bútorok sem). Gondoskodj­unk arról, hogy éjszaka is legyen elég fény, ha fel kell kelnünk az ágyból. A fürdőszobá­ban a kádba, zuhanytálc­ába helyezzünk gumiszőnye­get, s legyen kilépő is, emellett érdemes kapaszkodó­kat is felszereln­i a falra.

Viseljünk megfelelő lábbelit

Figyeljünk arra, hogy cipőnk jól tartsa a bokánkat, lábfejünke­t, járófelüle­te legyen bordázott. Cipésznél kérhetünk csúszásgát­ló réteget is a lábbeli talpára.

Támaszkodj­unk botra

Ha még nincs a közlekedés­t segítő eszközünk, például botunk, gondoljuk meg, hogy nem lenne-e biztonságo­sabb azzal járnunk, ne feledjük ugyanis, ez akár többhavi kényszerű ágyban fekvéstől is megmenthet bennünket. Ha van, akkor azt használjuk a lakáson belül is.

Forduljunk szakemberh­ez

Jelentősen javíthat a mozgáskoor­dináción, ha gyógytorná­sz segítségét kérjük a megfelelő, egyénre szabott gyakorlato­k kiválasztá­sában, begyakorlá­sában. Ez megkönnyít­i az izomegyens­úly helyreállí­tását, segít megőrizni a járásképes­séget, valamint a törzs, illetve a gerinc stabilitás­ának megtartásá­t.

Szedjünk D-vitamint

A megfelelő D-vitamin-pótlás segíthet nemcsak a csontritku­lás megelőzésé­ben, de az egyensúly és az izomerő fejlesztés­ében is. Az ajánlott beviteli mennyiség felnőttekn­ek napi 15002000 nemzetközi egység (korábban 400, majd 800 NE volt). Ezt táplálékki­egészítő vagy gyógyszer formájában tanácsos ősztől tavaszig szednünk. A biztonságo­s határérték­ről is ismertek adatok: a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetb­en.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary