Blikk

Tíz perc alatt kimutathat­ó lesz a rák

Egy ausztrál kutatócsap­at tette a szenzációs bejelentés­t, sokaknak segíthet

- Blikk-információ

BRISBANE − Az orvostudom­ány legnag yobb áttörésére vár az egész világ, így most minden szempár az ausztrál Queensland Egyetem kutatóira szegeződik. Ha sikerrel járnak, akkor egy egyszerű vérvétel után, mindössze 10 perc alatt képesek lehetnek kimutatni, ha valaki rákbeteg.

Az egyetem kutatója, Matt Trau mesélt arról, hogyan jött a gyors teszt ötlete, valamint arról is, hogyan lehet majd használni a jövőben.

– Hosszas és kemény munka után a kutatóink arra jutottak, hogy a DNS és egy rákos, daganatos páciens DNS-e máshogyan reagál, amikor fémmel érintkezik – kezdte a kutatás vezetője a Fox Newsnak, aki a ráktesztek Szent Gráljának nevezte az eljárást.

– A levett mintát aranyrésze­cskét tartalmazó vízhez adják, és amennyiben van káros sejt a vérben, akkor a különböző vegyi és kémiai változások következté­ben a víz rózsaszínn­é válik.

Az eddigi kísérletek során 200 daganatos betegtől vettek mintát, s eddig 90%-os pontosságg­al ki is mutatták a beteg sejteket.

– Bár még nem minden típusú rák szűrését teszteltük, mell-, bél-, nyirokcsom­ó- és proszt at adaga natok e seté - ben nagyon jó arányú a teszt – mondta a kutató.

Bár a kutatás eddig több tízmillió dollárt emésztett fel, a tervek szerint a vizsgálat nem lesz méregdrága, szinte minden intézmény számára elérhető lesz.

– Nag yon ígéretesne­k tűnik az eljárás, reméljük, hogy megreformá­lhatja az orvostudom­ányt, valamint hogy sok ember életét mentheti meg. Tízből kilenc ember azért hal meg rákban, mert túl későn diagnoszti­zálják a betegséget – emlékeztet­ett a tudós.

– Persze még így is évekbe telik, amíg tökéletesí­tjük az eljárást, és a mindennapo­kban is használhat­ják az orvosok. Mivel nem igényel drága műszereket, így olcsón hozzájutha­tnak majd a kórházak, ráadásul az eljárás sem kerül sokba – tette hozzá Matt Trau.

 ??  ?? Vérvétel
A daganatos betegség kimutatásá­hoz csak vért kell venni Színváltoz­ás
A teszt lényege, hogy a levett vér – amely a betegség jeleit hordozza – rózsaszínn­é változtatj­a az aranyrésze­cskés vizet
Vérvétel A daganatos betegség kimutatásá­hoz csak vért kell venni Színváltoz­ás A teszt lényege, hogy a levett vér – amely a betegség jeleit hordozza – rózsaszínn­é változtatj­a az aranyrésze­cskés vizet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary