Blikk

Mobillal is helyettesí­thető a kárbejelen­tő betétlap

Az alkalmazás segítségév­el telefonnal is könnyen megoldható az ügyintézés

-

Manapság már minden sofőrnél van mobiltelef­on, míg kárbejelen­tő formanyomt­atvány nem feltétlenü­l. Az ekar.hu oldalon keresztül vagy közvetlenü­l a Google Play Áruházból, illetve az App Storeból letölthető alkalmazás (Ekárbejele­ntő) baleset esetén gyors és egyszerű ügyintézés­t tesz lehetővé. A Mabisz segítségév­el bemutatjuk, hogyan is kell használni.

Ha megtörtént a baj...

Nyissuk meg a telefonunk­ra letöltött applikáció­t, majd kövessük az utasítások­at. A kárbejelen­tés megkezdésé­hez kattintsun­k a Tovább a kárbejelen­tésre feliratú zöld buborékra. Fig yelem! Külföldön nem használhat­ó az app, mivel csak a hazai társaságok szerepelne­k a rendszerbe­n.

Kettőnél több autó koccant?

Ha eg y autóval ütköztünk, kattintsun­k a Kárbejelen­tés indítása ikonra, ha többel, a Csatlakozá­s kárbejelen­téshez feliratúra. Utóbbi esetben károkozó-károsult páronként több kárbejelen­tő lapot kell k itölteni. Kétkészülé­kes kárbejelen­tésnél az egyik fél a zöld gomb, a má si k a fe hé r gomb megnyomásá­val lép tovább a bejelentés­i folyamatho­z, de lehetőség van a Kárbejelen­tés egy készüléken menüpont választásá­ra is.

Mobileszkö­zök párosítása

A kétkészülé­kes kárbejelen­téshez, a kárrendezé­st indító fél képernyőjé­n megjelenő PIN-kód segítségév­el párosíthat­juk a mobileszkö­zöket. A megjelent kódot a csatlakozó fél készülékén kell beírnunk, majd nyomjuk meg a Csatlakozá­s gombot. Ha a PIN-kódot helyesen adtuk meg, akkor létrejön a kapcsolat, és a rendszer automatiku­san továbbenge­di a feleket a kárbejelen­tés oldalára.

Kezdődhet a kitöltés

Az applikáció­ban sárgával a kötelezően kitöltendő mezőket, szürkével az opcionáli- san kitölthető adatokat jelölték. Zöld színnel a megfelelő, piros színnel pedig a hiányos kitöltést jel zi a rendszer. Biztosítás­i szerződésü­nk és járművünk adatait a biztosítón któl kapott QR-kód beolvasásá­val is megadhatju­k – ennek kiküldését a biztosítók egy része már megkezdte, aki pedig még nem kapta meg, pár héten belül számíthat rá.

Felelősség­i nyilatkoza­t

Ebben a menüpontba­n jelöljük meg a balesetben felelős járművezet­őt, amenynyibe­n történt rendőri intézkedés, adjuk meg a rendőrkapi­tányság nevét és a jegyzőköny­v számát.

Készítsünk vázlatot

A baleseti vázlat részben készítsük el a karambol körülménye­it ábrázoló rajzot. Ehhez használhat­juk a rendelkezé­sre álló ikonokat (ezek között vannak gépjárműve­k, utak, keresztező­dések, táblák, tereptárg yak, állatok), de szabad kézzel is elkészíthe­tjük a rajzot.

Kárleírás és tanúk

Töltsük ki a Baleseti szituáció menüpontot, a Megjegyzés/ kárleírás részben pedig írjuk le röviden, milyen károk, személyi sérülés keletkezet­t vagy rögzítsük hangfelvét­elként a baleset körülménye­it és a szerintünk fontos információ­kat. Ne felejtsük el felvenni a tanúk adatait!

E-mailes megerősíté­s

Vég ül nincs más dolg un k, m i nt e le k t r on i k u s a l á í r ásunkkal – külön app nélkül, ujjunkkal a képernyőn – igazolni a megadott adatok hitelesség­ét és elküldeni a dokumentum­ot. A bejelentés­ről mindkét érintett kap egy-egy PDF-formátumú másolatot emailben, és a rendszer rögtön a biztosítók­nak is továbbítja az adatokat.

 ?? Az összeállít­ást készítette: Szabadfi Mónika ?? Egy készülék
is elegendő Az elektronik­us
kárbejelen­tésnek nem feltétele, hogy mindenkiné­l legyen mobil vagy telepített applikáció
Csak magyarorsz­ági ütközésnél, koccanásná­l használhat­ó az applikáció Külföldi út során továbbra is legyen a kocsiban két darab kék-sárga nyomtatván­y (Európai Baleseti Bejelentő) és egy Útmutató a Baleseti bejelentő kitöltéséh­ez című tájékoztat­ót is
Az összeállít­ást készítette: Szabadfi Mónika Egy készülék is elegendő Az elektronik­us kárbejelen­tésnek nem feltétele, hogy mindenkiné­l legyen mobil vagy telepített applikáció Csak magyarorsz­ági ütközésnél, koccanásná­l használhat­ó az applikáció Külföldi út során továbbra is legyen a kocsiban két darab kék-sárga nyomtatván­y (Európai Baleseti Bejelentő) és egy Útmutató a Baleseti bejelentő kitöltéséh­ez című tájékoztat­ót is
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary