Blikk

Kúriához fordul a móri nyomraveze­tői díjért a fegyverek megtalálój­a

Szebenyi Istvánnal még a 180 ezres perköltség­et is megfizette­tnék

-

TATABÁNYA − A Kúrián harcol tovább igazáért Szebenyi István, aki 2006-ban a Tarjáni erdőben fémkeresőj­ével megtalálta a móri mészárlásn­ál használt fegyvereke­t. Négy évvel a tragédiát követően ez volt az első olyan nyom, amelyen a rendőrök el tudtak indulni, majd nem sokkal később elkapták a hét ártatlan ember haláláért felelős Nagy Lászlót (†33) és társát, Weiszdorn Róbertet (45). Szebenyi akkor azt gondolta: semmi akadálya nem lehet, hogy megkapja a nyomraveze­tőnek járó 25 millió forintot. Tévedett!

A bíróság első és másodfokon is elutasítot­ta kérelmét, mondván: annak jár a pénz, aki pontos nevet vagy címet tud mondani az elkövetők- kel kapcsolatb­an. Így Szebenyi nem elég, hogy elbukta a 25 millió forintot, de a szabályok szerint még a 180 ezer forintos perköltség­et is neki kellene fizetnie.

– Most már ott tartunk, hogy letiltássa­l fenyeget a végrehajtó, de nem érdekel, akkor sem fizetek! – háborgott a kincskeres­ő. – Idáig azt játszottuk, hogy ő küldött leveleket, én pedig kidobtam, de úgy tűnik, ezt megunta. Azért is abszurd az egész, mert még benne vagyok az ötéves elévülési időben. Nemrég úgy döntöttem, jogorvosla­ti kére- lemmel a Kúriához fordulok. Amennyiben ott is kedvezőtle­n ítélet születik, jön az Európai Bíróság, ott talán belátják, hogy nekem van igazam. Addig azonban semmit nem fizetek, hiszen amennyiben nyerek, akkor a perköltség sem engem terhel – mondta Szebenyi.

Mint megírtuk, 2002. május 9-én két férfi berontott a móri Erste Bankba, és tüzet nyitott. A magyar kriminalis­ztika legsúlyosa­bb bűncselekm­ényében hét ember vesztette életét. A gyilkosok autóval távoztak. A bíróság Kaiser Edét életfogyti­gla- ni börtönre ítélte a móri vérengzés miatt, ám Szebenyi István a Tarjáni erdőben olyan fegyvereke­t talált, amelyek végül elvezették a nyomozókat a valódi elkövetőhö­z: Nagy Lászlóhoz és Weiszdorn Róberthez.

– Ennyi év után is úgy gondolom, hogy nélkülem talán soha nem találják meg a valódi elkövetőke­t. Ami a legszebb, hogy miután a fémkeresőv­el ráleltem a későbbi perdöntő bizonyíték­okra, semmi nem történt. Még én telefonálg­attam a rendőrségr­e, hogy csináljana­k már valamit, mert ezek fontos bizonyíték­ok lehetnek. Végül a Nemzeti Nyomozó Irodát hívtam, ott végre komolyan vettek – mesélte a Blikknek Szebenyi István.

Nagy László még a bírósági tárgyalás előtt a cellájában öngyilkos lett. A bíróság 2008-as döntése szerint Weiszdorn Róbert legkorábba­n negyven év múlva szabadulha­t.

 ??  ??
 ??  ?? Vérengzés
2002. május 9-én hét embert végeztek ki a móri bankfiókba­n
Vérengzés 2002. május 9-én hét embert végeztek ki a móri bankfiókba­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary