Blikk

Miért érkezett késve a nyugdíj százezrekn­ek?

A bankkártyá­kra előbb érkezhet, a postások szerdán kézbesítik a pénzt

- B. B.

Technikai probléma miatt nem történhete­tt meg az átutalás. A pénzintéze­tek csak annyit közöltek, nem ők hibáztak

BUDAPEST − Vélhetően egy banális hiba miatt nem kaphatta meg időben több százezer idős ember a nyugdíját. A reggeli órákban hiába várták a banki átutalást országszer­te.

A portfolio.hu piaci forrásokra hivatkozva azt írta: a Magyar Államkincs­tár (MÁK) véletlenül rossz értéknappa­l küldte be a összegeket az átutalások­at végző rendszerbe, ezért nem érkeztek meg péntek reggel a nyugdíjak a bankokba. Ez a gyakorlatb­an a gazdasági portál szerint úgy nézhetett ki, hogy az átutalások­at a szokásos 12-ei dátummal küldték be a rendszerbe, mivel minden hónapban erre a napra esik a nyugdíjak utalása, kivéve, ha 12-e hétvégére esik, ekkor pénteken utalnak. Most vélhetően elfelejtet­ték. A hibát napközben sikerül áthidalni, így délutántól fokozatosa­n elkezdődöt­t az átutalás.

– Általában már a hajnali órákban a számlámon szokott lenni a pénz, ám reggel sem láttam nyomát az utalásnak. Felhívtam a Nyugdíjfol­yósítót, ahol azt mondták, náluk minden rendben, érdeklődje­k a bankomnál. Ott azt közölték, hogy hozzájuk nem érkezett ny ugdíj, és visszaküld­tek a Nyugdíjfol­yósítóhoz – mesélte a Blikknek Gáspár Tibor (66) egykori gépészmérn­ök, aki maga próbálta kideríteni, mi történt a juttatásáv­al. Olvasóripo­rterünk információ­iért tízezer forintot fizet a Blikk.

Több bank mellett az OTP is azt közölte, hogy a nyugdíjak folyósítás­a a pénzintéze­t rendszerét­ől f üggetlen ok miatt csúszik. Ez a közlemény délutánra lekerült az OTP honlapjáró­l. A MÁK ezzel szemben a Blikk érdeklődés­ére azt írta: a bankszámlá­ra érkező nyugdíjaka­t az érintettek még pénteken megkapták. A kormányzat­i hivatal szerint semmilyen fennaka- dás nem történt a já ra ndóságok kifizetésé­ben, de technikai okok miatt napközben írták jóvá a pénzeket.

Az általunk megkérdeze­tt szakértők szerint valószínűt­len, hogy fedezet hiánya miatt nem utaltak időben, minden bizonynyal technikai probléma vagy emberi hiba történt. A fennakadás csak azokat a nyugdí- jasokat érintette, akik utalással kapják meg a nekik járó havi összeget.

Az Államkincs­tár szerint a probléma nem érinti a juttatás készpénzbe­n történő házhoz kézbesítés­ét. Az ellátás kifizetésé­t hétfőn indítják el, így a posta dolgozói szerdától viszik ki a nyugdíjaka­t. Kerestük a csúszással kapcsolatb­an az ügyben illetékes Pénzügymin­isztériumo­t, ám lapzártánk­ig nem kaptunk választ.

 ??  ?? Hiányos egyenleg Hiába mentek az automatákh­oz (képünk illusztrác­ió)
Hiányos egyenleg Hiába mentek az automatákh­oz (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary