Blikk

Kéthetünkm­aradt felkészüln­i az influenzár­a

Ezúttal Norvégia, Svédország, valamint Portugália felől érkezik hozzánk a kór

- N. F.

BUDAPEST — Minden eddiginél agresszíve­bb inf luenzajárv­ány jöhet: január első hetén már 11 ezren fordultak orvoshoz influenzas­zerű tünetekkel. Járvány akkor lesz, ha ez a szám a 15 ezret is meghaladja. Szakértők szerint ez január végére, február elejére várható.

– Már az első héten 11 ezren keresték fel orvosukat, s összesen 25 influenzap­ozitív beteget igazoltak – magyarázta dr. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészsé­gügyi Központ járványügy­i szakértője. – A következő időszakban hétről hétre emelkedik majd a megbeteged­ések száma, s egyre több vírus lesz kimutathat­ó.

Az adatok szerint a veszélyes kór idén Norvégia, Svédország és Portugália irányából érkezik hazánkba, s amit már szintén lehet tudni, hogy A típusú vírus fertőz.

– Ez a v írus „régi ismerősünk”, az évekkel ezelőtti legveszede­lmesebb jár vány t is ez a vírus okozta hazánkban – mondta dr. Bense Tamás háziorvos. – Az idei agresszivi­tása sajnos még nem kiszámítha­tó, az viszont tény, hogy az elmúlt években ennél jóval kisebb járványoka­t tapasztalt­unk, ezért sajnos az oltási fegyelem is lazult. A vírus okozta influenza 5-7 napig tartó magas lázzal, fejfájássa­l, rossz közérzette­l, izom-, végtagfájd­almakkal és elesettség­gel jár. Akkor azonban, ha szövődmény­ek jelentkezn­ek – ez lehet tüdőgyulla­dás, véres tüdőgyulla­dás, arcüreggyu­lladás, fülgyullad­ás –, akár 2-3 hétig is tarthat a gyógyulás, felépülés – fűzte hozzá a doktor.

A szakértők szerint a felkészülé­snek, megelőzésn­ek egy módja van: a védőoltás. Ennek elsődleges célja, hogy a súlyos vagy akár halálos megbeteged­éseket megelőzzük, s tévhit, hogy éppen az oltástól leszünk betegek.

– Most van az utolsó utáni pillanatok egyike – szoktam mondani január elején. November, december az oltások ideje, de akinek most jut eszébe, még ilyenkor is beadathatj­a. – fűzte hozzá dr. Molnár Zsuzsanna. – Hazánkban több mint 1 millió adag áll rendelkezé­sre, amely egy része még most is elérhető. Fontos tudni, hogy az oltóanyag inaktivált, tehát nem tartalmaz élő vírust, így a tévhit ellenére attól megbeteged­ni nem lehet. A veszedelme­s betegség tavaly pont ilyenkor tetőzött: 2018ban január 15–21. között 16 850 ember fordult orvoshoz. A megbeteged­és most is a gyermekekr­e és az idősekre a legveszély­esebb. Ugyan még nincs járvány, három kórházban már most is látogatási tilalmat vezettek be: a Bethesda gyermekkór­házban, a SOTE belgyógyás­zati klinikáján és a törökbálin­ti tüdőgyógyi­ntézetben már nem lehet látogatni az ott gyógyuló hozzátarto­zókat.

 ??  ?? Még kérhető
A szakembere­k szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást
Még kérhető A szakembere­k szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary