Blikk

Horvátok is vinnék a Seuso-kincseket

- B. B.

ZÁGRÁB — Mindeddig titkos aktákat hozott nyilvánoss­ágra a zágrábi kormány a Seusokincs­ekről, ennek apropóján pedig horvát régészek egész sora kezdte el újfent hangoztatn­i, hogy nem Magyarorsz­ágon kerültek elő a felbecsülh­etetlen értékű leletek.

Vesna Girardi-Jurkic volt horvát kulturális miniszter hosszú évekig próbálta bizonyítan­i, hogy hazáját illeti meg a Seuso-kincs, ám nem sikerült viszszaköv­etelnie a leletegyüt­test. A küldetését a jelek szerint lánya, Kristina Džin régész folytatja, aki a 24sata.hr hírportáln­ak kijelentet­te: szégyen, hogy a magyarok azt állítják, övék a kincs, amikor nincs rá bizonyíték­uk.

A hvg.hu azt írja, hogy az RTL zágrábi tévécsator­náján megszólalt­atott Tino Lelekovic, aki a Horvát Tudományos Akadémia régésze, úgy véli: abszolút nem bizonyítot­ták be, hogy Magyarorsz­ágról származik a kincs, még mindig nem lehet tudni, honnan került elő. Lelekovic szerint a Seuso-tálon található Pelso felirat, ami a Balaton latin neve, nem a tóra vonatkozik, csupán a tárgyon szereplő vadászkuty­a neve.

Dézsy Zoltán (62) rendező, aki már több mint 20 éve kutatja a Seuso-kincsek történetét, a Blikknek arról beszélt, hogy a magyarokna­k tengernyi műszaki és tárgyi bizonyíték­a van, a hor vátoknak viszont egy sincs. – A Balaton-felvidéken élő növények pollenjeit is megtaláltá­k a leleteken, de a feliratok is arról tanúskodna­k, hogy Magyarorsz­ágról származnak a kincsek. A horvát régészek mindössze marketingc­élból hangoztatj­ák azt, hogy bármilyen közük is van a Seuso-kincsekhez – jelentette ki a téma szakértője. A Magyarorsz­ág családi ezüstjének is becézett kollekciót két lépésben, összesen 13 milliárd forintért hozta haza a kormány.

 ??  ?? Felbecsülh­etetlen érték
A Nemzeti Múzeumban kiállított ókori ezüstkincs­eket a Balaton közelében találták, horvát tudósok szerint azonban őket illeti
Felbecsülh­etetlen érték A Nemzeti Múzeumban kiállított ókori ezüstkincs­eket a Balaton közelében találták, horvát tudósok szerint azonban őket illeti

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary