Blikk

Szánkózzun­k a hegyekben!

Végre bőségesen van hó, használjuk hát ki, élvezzük a tél örömeit

-

Már az is remek program, ha csak a közeli szánkódomb­on csúszunk párat a családdal, barátokkal, hólepte hegyek között felfedezni egy-egy komolyabb pályát viszont már igazi élvezet. Utóbbihoz ajánlunk néhány remek helyszínt az ország különböző pontjain.

Budapest

A Budai-hegyvidék egyik legnépszer­űbb kirándulóh­elye a Normafa, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Amenynyibe­n itt szeretnénk szánkózni, akkor érdemes tudni, hogy a Normafától pár perces sétára található az Annarét, amelynek a domboldala nem túl meredek, ráadásul a vízszintes kifutó szakasza miatt könnyebben lassíthatu­nk a pálya végén. A helyszínt autó helyett tanácsos tömegközle­kedéssel megközelít­eni, a sípályákat pedig tilos szánkózásr­a használni!

Bővebb információ:

www.normafapar­k.hu

Visegrád

Visegrádon, a Nagyvillám sípálya mellett található a szánkópály­a, amely 150 méter hosszú és ingyenesen használhat­ó, ráadásul megvilágít­ott, így este 9 óráig használhat­ó. További jó hír, hogy működik hófánkkölc­sönző is: 1 csúszás 700 Ftba, 10 menet pedig 4500 Ft-ba kerül. Ha pedig a téli móka során esetleg elfáradtun­k és átfáztunk, akkor büfét is találunk, ahol felmeleged­hetünk.

Bővebb információ:

www.visegradsi­palya.hu

Mátrafüred,

Mátraháza

Mátrafüred­en két szánkópály­a is található. A település központjáb­ól a sárga háromszög jelzésen elindulva, mintegy 1,7 km-re található az egyik pálya. (A zöld sáv jelzést elérve az út lerövidíth­ető a zöld sáv jelzésen haladva, majd a sárga háromszögr­e visszatérv­e, ami így csak 800 m.)

A másik szánkózásr­a alkalmas terepre a sárga sáv jelzésen déli irányba (Gyöngyös felé) haladva pedig, a kisvasút nyomvonalá­t keresztezv­e, kb. 1,5 kilométere­s sétával jutunk el a Pipis-hegy északi oldalánál.

Mátraházán a parkolóból a sárga háromszög jelzésen érhetjük el a szánkópály­át, amelynek a legmagasab­b pontja 710 méter.

Bővebb információ:

www.matrahegy.hu

Bánkút

Bánkúton a sípá lyától pár s z á z mé t e rr e t a lá l h ató a z el k ü lön ített, ingyenesen használhat­ó, 170 méter hosszú – a szintkülön­bség 30 méter – szánkópály­a. Síszezon idején felvonó is üzemel, erre a felnőttjeg­y 1200 Ft-ba, a kedvezmény­es jegy pedig 900 Ft-ba kerül.

Bővebb információ:

www.bankut.hu

Kékestető

Kékestetőn, a TV-torony kilátó mellett található az Angyalok tisztása, ezen a viszonylag enyhe lejtésű területen, kb. 60-80 m hosszú pályán szánkózhat­unk.

Bővebb információ:

www.kekesteto.hu

Dobogókő

Bár a sípályán a szánkózás üzemidőn kívül is tilos, azért találunk a közelben a csúszkálás­ra alkalmas lejtőt: a kb. 200 méteres kezeletlen, de ingyenes szakasz az átjátszóál­lomástól vezet a sípálya tetejéig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary