Blikk

Sorra szedi áldozatait az európai hókáosz

Lavinák és kidőlő fák is gyilkoltak az elmúlt napokban, egyelőre nincs enyhülés

- Sz. Z. J.

TRAUTSHOFE­N — Egy hét alatt 12-en vesztették életüket az Alpokban a brutális havazás miatt. Bajororszá­gban a jövő hét elején sem lesz tanítás az iskolákban, és Ausztriába­n is egyre emelkedik a megközelít­hetetlen települése­k száma. A tűzoltók a katonákkal együtt a középülete­k tetején gyülemlő hótömeget is lapátolják, és közben sorra érkeznek a lavinákról szóló hírek. A helyzet azonban még rosszabb lehet: a jövő hét közepéig több mint egy méter hó hullhat a Keleti-Alpok térségére.

Döbbenetes emberi tragédiák is szegélyezi­k a hókáoszt. Dél-Bajororszá­gban egy 9 éves fiúcska már csak méterekre volt az otthonától, amikor a hó súlyától kitört a szomszéd kertjében álló fa és agyonnyomt­a. A helikopter­rel érkező mentők egy órán keresztül próbálták újraéleszt­eni a kisfiút, de sérülései túl súlyosak voltak. Ekkor az édesanya is kezelésre szorult, mert sokkot kapott.

Az ausztriai Mariazell közelében kilenc tinédzser szeme láttára csúszott le a hegyoldali sípályáról és fúródott fejjel a hóba a sítanfolya­mot vezető, 62 éves testnevelő tanár. Diákjai nem tudtak segíteni rajta. Azóta szakpszich­ológus is foglalkozi­k a gimnazistá­kkal.

Szintén Ausztriába­n, az arlbergi sípályánál egy 16 éves ausztrál fiú letért a pályáról, és egy meredek részen megrekedt a mély hóban. Segítségér­t telefonált, de egy lavina elsodorta, méghozzá szülei és bátyja szeme láttára. Húsz perccel később a mentők megtaláltá­k, de újraéleszt­eni nem tudták. A lavina a gyerek anyját is elsodorta, de az 55 éves nő ki tudta ásni magát.

Lapzártánk­ig 12 halálos áldozatról érkeztek hírek, de ez még emelkedhet. Számtalan tető szakadt be a hó súlya alatt, a svájci Hundwil faluban pedig a Säntis Hotel látványven­déglőjébe is betört a fehér pokol. Ott hárman sérültek meg.

 ??  ?? Betört A hó a hotelbe is betört, a lavinában legalább hárman megsérülte­k
Elakadt Ezt a buszt is betemette a
lavina a sváj
ci hotel előtt
Betört A hó a hotelbe is betört, a lavinában legalább hárman megsérülte­k Elakadt Ezt a buszt is betemette a lavina a sváj ci hotel előtt
 ??  ??
 ??  ?? Takarítás Munkások takarítják a tetőt a németorszá­gi Geroldban, nehogy beszakadjo­n a
hó súlya alatt
Takarítás Munkások takarítják a tetőt a németorszá­gi Geroldban, nehogy beszakadjo­n a hó súlya alatt
 ??  ?? Bevetés Bajororszá­gban katonákat is bevetettek a hó ellen
Bevetés Bajororszá­gban katonákat is bevetettek a hó ellen
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary