Havi tízezreket nyerhetnek a dolgozó nyugdíjasok

Rengeteg időskorú visszatérésére számít a kormány, a munkáltatók is jól járnak

BLIKK - - POLITIKA - Blikk-információ

BUDAPEST — Még jobban megéri januártól dolgozni a nyugdíjasoknak, mint eddig, mivel semmi járulékot nem kell fizetniük sem nekik, sem a munkáltatóknak, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Bruttó százezer forintból tavaly decemberben 71 ezer forintot kapott kézhez eg y nyugdíjas munkavállaló, idén már 85 ezer forintot, nem kell ugyanis nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetnie. Ez azt jelenti, hogy egyé v alatt 168 ezer forinttal több pénz maradhat a zsebében. A munkáltatók is jól járnak, mert ők öszszesen 21 százalékos közterhet spórolhatnak meg egy nyugdíjas alkalmazásán ebben az évben, mivel sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük.

A kormány arra számít, hogy rengeteg nyugdíjas tér vissza a munka világába az óriási adókönnyítések miatt.

– Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet – mondta Tállai András (59), a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ráadásul a nyugdíjasokat mostantól nem kell bejelenteni az adóhatóságnál, amivel a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkenthetik.

Hátrányos változást jelent a dolgozó nyugdíjasok számára azonban, hogy amit nyer a csökkenő közterheken, azt elvesztheti a nyugdíjemelésen.

– Eddig félszázalékos plusz- ny ugdíjemelés járt a ny ugdíj mellet ti mun kavállalásért, ezentúl elesnek ettől. Sok összetevőtől függ, hogy nagyobb-e a nyereség a veszteségnél – mondta a Blikknek Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke.

A nyugdíjas érdekvédők szerint nem várható, hogy nyugdíjasok újabb tömegei térnének vissza a munka világába. – Ez az intézkedés a másfél éve létrehozott nyugdíjas-szövetkezeteket érintheti hátrányosan, mivel pont azokat a kedvezményeket kapják meg a munkavállaló nyugdíjasok és a munkáltatói, mint a szövetkezetek – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint most már csak

a foglalkoztatás rugalmassága miatt maradhatnak vonzóak a szövetkezetek a nyugdíjasok számára.

Megéri felvenni a munkát Az új adórendszernek köszönhetően érdemes lehet munkába állni az idősebb embereknek. 70 ezren dolgoznak jelenleg

Ösztönző Tállai András államtitkár sok nyugdíjast vár

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.