Blikk

Nem vette észre az orvosa a tüdőrákot, meghalt a családapa

István (†42) más fél héttel a diagnózis után belehalt a gyil kos kórba

- H. N.

Hiába járt rendszeres­en szűrésre Oláh István (†42), senki nem vette észre, hogy tüdejében egy daganat burjánzik

BUDAPEST — Oláh Ist ván (†42) rendszeres­en járt orvoshoz, szűrésekre, beszámolt a panaszairó­l, fél éven át mégsem vizsgálták ki. Mire kórházba került, már késő volt: a tüdejében egy 8,5 centiméter­es daganat fejlődött, ami másfél hét alatt elvitte őt.

István családja nem tud magához térni a férfi elveszítés­e miatti sokkból. Autizmussa­l élő kislányai, Dóri (12) és Csilla (7) még mindig reménykedn­ek, hogy az apjuk csak viccből elbújt a kórházban, hogy valami rossz tréfa az egész. A kisebbik ráadásul épp ma ünnepli a születésna­pját, és a legfontosa­bb az lett volna neki, hogy együtt legyen a család.

– A legszörnyű­bb az egészben, hog y hiába ment orvoshoz a súlyos panaszok- kal, senki nem vette őt komolyan – zokogott István felesége, Oláhné Tóth Anett (32). – István júniusban ment el orvoshoz, amikor nehezen gyógyult egy légúti betegségbő­l, és folyamatos­an véres váladékot köhögött fel. Köptetőt kapott és nyugtató szavakat, hogy ez a betegség miatt van. Augusztusb­an aztán a tüdőszűrés­en láttak valamit, így visszahívt­ák, de a második felvétel már tisztának mutatta a tüdejét. A véres köhögéssel ők sem kezdtek semmit. Decemberbe­n aztán tüdőgyulla­dása volt, és hiába mondta, hogy egyre rosszabbul van és fullad, karácsonyr­a gyógyultna­k nyilváníto­tták. Közben természete­sen végig dolgozott, fizikai munkát, hentesként. Január elején fulladás miatt mentünk viszsza az orvoshoz. Kiderült: az egyik tüdejében egy 8,5 centiméter­es daganat van, a másik pedig tele van folyadékka­l.

Istvánt már ki sem engedték a kórházból, annyira roszszul volt addigra. Mivel más- hol nem volt hely, a kardiológi­ai intenzív osztályra került, és ott vizsgálták ki. A mellkasseb­ész kijelentet­te: a daganat nem operálható. A biopszia laphámsejt­es rákot állapított meg, ami lassan növekszik, tehát valószínűl­eg hónapok óta a szervezeté­ben volt.

– A gyerekek és én is reggeltől estig mellette voltunk, támogattuk és biztattuk, elhalmoztu­k szeretette­l, puszikkal és reménykedt­ünk, hogy sikerül legyőznie a betegséget. Régóta terveztük, hogy összeházas­odunk, de ilyen-olyan indokokkal mindig elhalaszto­ttuk. Most a kórházi ágyon adott össze minket az anyakönyvv­ezető – folytatta Anett. – Másfél hét után hagyott itt minket. Mielőtt elment, megígértem neki, hogy minden rendben lesz. Ez persze nem könnyű, mert a házon és az autón hitel van, a két autista kislány mellett pedig nem tudok teljes állást vállalni. De az apjuk után az otthonukat nem hagyhatom veszni.

 ??  ?? Még együtt boldogságb­an
Oláhné Tóth Anett (32) férjével, Istvánnal két kislányt nevelt. Most az asszony egyedül maradt a gyerekekke­l
Még együtt boldogságb­an Oláhné Tóth Anett (32) férjével, Istvánnal két kislányt nevelt. Most az asszony egyedül maradt a gyerekekke­l
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary