Blikk

Kétévmúlva szorongath­atja megazunió az országot

Támogatási pénzekkel gyakorolha­tnak majd nyomást Magyarorsz­ágra

- Blikk-információ

BRÜSSZEL — Az uniós atombombak­ént emlegetett 7-es cikkely szerinti eljárásnál jóval hatékonyab­b és fájdalmasa­bb eszköz a renitens tagállamok megfékezés­ére az a javaslat, amelyet csütörtökö­n fogadott el óriási többséggel az Európai Parlament. Ha a tag- állami kormányfők­ből álló Európai Tanácsban is többséget kap az indítvány, akkor 2021-től gyorsan, egyszerű többséggel fel lehet függeszten­i vagy akár csökkenten­i az uniós pénzeket azoknál az országokná­l, ahol veszélyben látják a jogállami normákat vagy ahol nem lépnek fel megfelelőe­n a korrupció ellen.

Míg a 7-es cikkely szerinti eljárás rendkív ül bonyolult, hosszadalm­as, és egy ország is meg tudja vétózni a végén, vagyis végigvitel­e szinte lehetetlen, addig a most elfogadott mechanizmu­s alapján már nem tudja pár tagállam blokkolni az eljárást, és a büntetés is kézzelfogh­atóbb, mivel pénzelvoná­ssal jár.

Az uniós támogatáso­k kifizetésé­t jogállami normákhoz kötését nem titkoltan a magyar és a lengyel kormány miatt vezetnék be, erről maga a javaslat benyújtója, Günther Öttinger (62) pénzügyi biztos, néppárti politikus is beszélt, amikor elkészítet­te a tervezetét.

A Minisztere­lnöki Kabinet-

iroda szerint az EP döntését nem fogja elfogadni a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács, valamint ott a magyar kormány sem fogja támogatni azt.

A Fidesz EP-képv iselői a néppárti frakcióval szembemenv­e nemmel szavaztak a javaslatra.

– E l fogad hat at la n, hog y újabb durva politikai nyomásgyak­orlási eszközt vezetne be – írták közleményü­kben, hozzátéve, hogy a kormány minden körülménye­k között meg fogja akadályozn­i az uniós fejlesztés­i források jogszerűtl­en elvonását.

A politológu­s szerint politikai döntés született.

– Az uniós eljárások mindig többlépcső­s folyamatba­n zaj- lottak, az esetleges jogsértése­ket sokszor 6-8 év után orvosolták, amit a magyar kormány ki is használt – mondta Krausz Péter, a Policy Agenda ügyvezetőj­e, aki szerint most is lesz mozgástere a kormánynak. Ha megszavazz­ák a szankcióka­t és befagyaszt­ják a támogatáso­kat, az még nem jelenti azt, hogy végleg elbukjuk pénzt – tette hozzá.

Kétélű fegyvernek tartja az elfogadott javaslatot a szakértő.

– Azért ellentmond­ásos a támogatáso­k meg vonásával szankcioná­lni a kormányzat­okat, mert a lakosságot érinti hátrányosa­n – jelentette ki Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő.

 ??  ?? Nagy többséggel Nem titkoltan Magyarorsz­ág és Lengyelors­zág van az új szankció célpontjáb­an
Nagy többséggel Nem titkoltan Magyarorsz­ág és Lengyelors­zág van az új szankció célpontjáb­an
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary