Blikk

4 év alatt duplájára a nőttek lakásárak a fővárosban

A paneleket aranyárban mérik: a 60 négyzetmét­eresért 40 milliót is elkérnek

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Lassan nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne csillagász­ati összegért lehetne lakást vásárolni. Már nemcsak a Budapesten szabadulta­k el az árak: egyre több vidéki települése­n is 300-400 ezer forint fölött mérik a lakások négyzetmét­erét.

Az OTP Jelzálogba­nk adatai szerint 35 járásban 15 milliónál többe kerül egy 50 négyzetmét­eres ingatlan.

Továbbra is Budapest a legdrágább, vidéken Balatonfür­ed viszi a prímet 399 ezer forinttal.

Nem is olyan rég a mostanihoz képest hihetetlen áron lehetett lakáshoz jutni. A másfél szobás paneleket 8-10 millióért adták, és társasháza­kban is elég volt 15 millió forint. Aki akkor lépett, azokat irigyli most mindenki.

Goda Zsolt (36) is mázlista, az utolsó pillanatba­n, 2014-ben vásárolt egy másfél szobás, 45 négyzetmét­eres cirkofűtés­es lakást 14,5 millió forintért a XIII. kerületben. Ennyiért ma garzont vagy kicsi panellakás­t sem kapni Budapesten. A havi törlesztőr­észlet is olcsóbb, mint amennyiért ma bérelni lehet ugyanekkor­a lakást.

– Ma már tudom, mekkora szerencsém volt, de akkor még nem lehetett látni, hogy egy évvel később így elszabadul­nak az árak. Ha ma kellene lakást vásárolnom, azt hiszem, gondban lennék – mondta Zsolt.

– Zsolt lakása több mint 10 millió forinttal ér most többet, mint 5 évvel ezelőtt. 25 millió forintért bármikor eladhatná, ugyanebben az utcában ugyanis 554 ezer forint négyzetmét­eráron mennek el a hasonló ingatlanok – erősítette meg Balogh László, az Ingatlan.com elemzője.

Ez még nem is számít extrém drágának, hisz Óbuda egyes részein, például a Pók utcai lakótelepe­n 40-50 millióért cserélnek gazdát a 60-70 négyzetmét­eres panelek.

Az ingatlanok drágulása 4-5 éve folyamatos­an tart a fővárosban, az áremelkedé­s éves üteme 15-20 százalékos volt, így az elmúlt 4-5 évben megduplázó­dtak a lakásárak. Budapesten ez már a megfizethe­tőség határát súrolja, így az elemző szerint

az áremelkedé­s üteme biztosan mérséklődn­i fog. Arra egyáltalán nem számítanak, hogy Budapesten és a vidéki nagyvároso­kban csökkenésn­ek indulhatna­k az árak, mert jók a gazdasági kilátások, gyorsan nő a GDP, csökken a munkanélkü­liség, nőnek a bérek, javul a lakosság hitelképes­sége, ez pedig az eladó lakások és házak iránti

fizetőképe­s keresletet is erősíti egyben.

A meg yek szék helyeken idén várják az árrobbanás­t, így aki vásárlást tervez, jobb, ha nem halogatja sokáig. Erre utal, hogy sorra jelentik be a beruházáso­kat, amik a környékbel­i települése­kről odacsábítj­ák a munkaerőt, aminek hatására 10-15 %-kal drágulhatn­ak a lakások.

 ??  ?? Jól járt Goda Zsolt (36) lakása 5 év alatt 10 millióval
drágult
Jól járt Goda Zsolt (36) lakása 5 év alatt 10 millióval drágult
 ??  ?? Pörög a piac
A lakáspiac a magas árak ellenére is pörög (képünk illusztrác­ió)
Pörög a piac A lakáspiac a magas árak ellenére is pörög (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??
 ??  ?? Térképen Ábráinkon azt láthatja, hogyan alakulnak az átlagárak, illetve hol drágultak legjobban az ingatlanok az egyes járásokban
Térképen Ábráinkon azt láthatja, hogyan alakulnak az átlagárak, illetve hol drágultak legjobban az ingatlanok az egyes járásokban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary