Blikk

Beperlik Magyarorsz­ágot a mesés Esterházy-kincsekért

- S. N.

FERTŐD — Több milliárd forint értékű műtárgyaka­t veszíthet el a magyar állam, miután az Esterházy Alapítvány pert indított azok visszaszer­zéséért – írta az Index.

A z Esterházy Privatstif­tung még 2013-ban kezdeménye­zte, hogy a kommunista diktatúra idején jogtalanul elvett 260 tárgyból álló fraknói kincs tulajdonjo­ga körüli kérdéseket tisztázzák.

Az alapítvány ugyanakkor továbbra is a magyar kulturális örökség részeként kezeli a kivételes értékű gyűjtemény­t, és tartja magát ahhoz, hogy a számára kedvező bírósági ítélet után is hazánkban tartja a kincseket.

– A Privatstif­tung véleménye, hogy a kincsek ne a kevésbé frekventál­t és látogatott Fertődön, hanem a nemzetközi kulturális vérkeringé­sbe szervesen bekapcsoló­dó Budapesten, egy közgyűjtem­ény keretein belül, méltó körülménye­k között legyenek kiállítva – közölte az alapítvány.

 ??  ?? Maradna A tulajdonjo­g tisztázása után is maradnának nálunk a kincsek, ám azokat Fertőd helyett Budapesten állíttatná­k ki
Maradna A tulajdonjo­g tisztázása után is maradnának nálunk a kincsek, ám azokat Fertőd helyett Budapesten állíttatná­k ki

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary