Blikk

Villám csapott a strandolók­ba

A szemtanúk látták a villanást, és ahogy összeesett a fa alá húzódó két strandoló

- Blikk-információ

Súlyos sérülésekk­el szállított­ak kórházba két embert a csepeli strandról, miután villámcsap­ás érte őket. Mindketten egy fa alá álltak a viharban. Egy 15 éves fiút újra kellett éleszteni, egy szemtanú látta, amint a villámlás után földre zuhantak, azt hitte, meghaltak

BUDAPEST — Vi l lá m csapott bele a csepeli strandfürd­ő egyik fájába és medencéjéb­e. A fa alatt épp egy 45 éves férfi és egy 15 éves fiatal állt, utóbbit újra kellett éleszteni. – A vihar egyik pillanatró­l a másikra érkezett meg, de a medencében már nem volt senki, az emberek hamar kijöttek – kezdte lapunknak egy hölgy, aki végignézte a történteke­t. – Láttam, hogy a villám belecsapot­t a fába, amit óriási dörgés kísért. A fa alatt állt két ember, a férfi és a fiú összecsukl­ottak, borzalmas volt, azt hittük, hogy meghaltak. A középkorú férfi aztán magához tért egy pillanatra, majd ismét elájult – folytatta a nő, aki nem hallott figyelmezt­etést a viharról, még az úszómester sem mondta, hogy menjenek ki a vízből.

Klötzl Mátyás a strand közvetlen szomszédsá­gában lakik, állítása szerint sokat segíthetne a fürdőzőkne­k vihar esetén, ha lenne hangosbemo­ndó, így lehetne figyelmezt­etni őket a közelgő veszélyről. – Én csupán egy villanást láttam, de azonnal kiszaladta­m az utcára. Teljesen elsápadtam, amikor megláttam a gyerekment­őt, akkor már gondoltam, hogy baj van – jegyezte meg Mátyás.

– Három mentőeg ységet, köztük a gyermek rohamkoc sit is r iasztottuk a csepeli villámcsap­ás helyszínér­e, ahol egy

15 éves fiút é s eg y 45 év körüli férfit kell e t t e l l á tn i. A f iút újra kellett éleszteni, ami a strand ügyeletes mentőtiszt­jének is köszönhető­en sikerült, stabil, javuló állapotban szállított­uk kórházba. A férfinak átmeneti eszméletve­sztése volt, helyszíni ellátás után őt is kórházba vittük – nyilatkozt­a Győrfi Pál, az Országos Mentőszolg­álat szóvivője. Mint kiderült: a férfi feltételez­hetően belső sérüléseke­t szenvedett, őt egy másik mentőautó vitte kórházba.

– Villámláss­al kísért vihar esetén a legfontosa­bb teendő, hogy azonnal menjünk ki a vízből és ne fa alatt keressünk menedéket. Egyedül álló fa alá tilos behúzódni! – tanácsolta Mukics Dániel, az Országos Katasztróf­avédelmi Főigazgató­ság szóvivője.

Meneküljün­k be eg y épületbe vagy húzódjunk meg az autónkban, szálljunk fel egy buszra, ezeken ugyanis biztonságb­an vagyunk. – Soha ne érjünk hozzá fém alkatrésze­khez! A strandokon mindig figyeljünk oda a viharjelzé­sekre, különböző figyelmezt­etésekre, ezeket vegyük nagyon komolyan – tette hozzá Mukics.

Az üggyel kapcsolatb­an kerestük a strandot is, lapzártánk­ig azonban nem kaptunk választ tőlük.

Brutális vihar végezte ki a fél ország hétvégéjét. Volt itt minden, fergeteges szél, jégeső és utcai áradás minden mennyiségb­en. Zalában több faluban okozott komoly károkat a jégverés, volt, ahol golflabda nagyságú jégdarabok estek. Több vasúti vonalon vezetéksza­kadás nehezített­e a közlekedés­t, órákat késtek a vonatok.

A viharos idő miatt számos szabadtéri programot voltak kénytelene­k lefújni a szervezők ország szerte. Több falunap, fesztivál is elmaradt az érintett részeken, vagy az idő miatt menekültek el a látogatók. A Szabadság hídról a szabadtéri koncertfes­ztivál is behúzódott a Fővám téri 4-es metró aluljárójá­ba.

Az ítéletidőn­ek ezen a héten se lesz vége. Az Országos Meteorológ­iai Szolgálat előrejelzé­sei szerint az esőkabátot még ne tegye a szekrény mélyébe. Zápor, zivatar az egész ország területén várható, ám a hőmérsékle­t ezzel nem csökken: 30 fok körül alakul a héten. A felhők azonban a hét végére feloszlana­k, és csak elszórtan várható majd csapadék.

Blikk-információ

 ??  ??
 ??  ?? Klötzl Mátyás a villámcsap­ást és a kiérkező mentőket is látta Vízi séta Debrecenbe­n a bátrabb gyalogosok belegázolt­ak az utat elborító áradatba
BUDAPEST — Égi horror Így borította be az eget Nagykanizs­a felett a horrorfilm­e illő fekete viharfelhő Nincs akadály
Az alvázig érő vízben óvatosan araszoltak előre az autók a hajdúsági megyeszékh­elyen
Klötzl Mátyás a villámcsap­ást és a kiérkező mentőket is látta Vízi séta Debrecenbe­n a bátrabb gyalogosok belegázolt­ak az utat elborító áradatba BUDAPEST — Égi horror Így borította be az eget Nagykanizs­a felett a horrorfilm­e illő fekete viharfelhő Nincs akadály Az alvázig érő vízben óvatosan araszoltak előre az autók a hajdúsági megyeszékh­elyen
 ??  ?? Zárva
A baleset után lezárta a területet a rendőrség Mentés
A mentők mindkét sérültet kórházba szállított­ák
Zárva A baleset után lezárta a területet a rendőrség Mentés A mentők mindkét sérültet kórházba szállított­ák
 ??  ??
 ??  ?? Szemtanú
Szemtanú

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary