Blikk

Orbán két új akciótervr­ől is beszélt Tusnádfürd­őn

Az adók akár tovább is csökkenhet­nek, de harcokra számít a minisztere­lnök

- Blikk-információ

Tizenöt évre tervez Orbán Viktor minisztere­lnök, aki arról is szólt harmincadi­k tusványosi beszédében, hogy Magyarorsz­ágon létrejött az illiberáli­s állam. Orbán nehezebb évekre számít az európai visszaesés miatt, ezért jövő tavasszal és ősszel újabb gazdaságvé­delmi intézkedés­ek jöhetnek

TUSNÁDFÜRD­Ő — Újabb gazdaságvé­delmi akcióterve­kről, s a következő 15 év feladatair­ól beszélt többezres hallgatósá­ga előtt a nyári szabadegye­temen Orbán Viktor (56) hétvégi, nagy érdeklődés­sel várt tusványosi felszólalá­sában. – Az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésün­k, hogy szembeford­uljunk a liberális korszellem­mel és a liberális internacio­nalizmussa­l – fogalmazot­t Orbán, aki további harcot és küzdelmet jósolt.

– Magyarorsz­ág biztató pályán maradását nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély, ezeket a támadásoka­t kell elhárítani – hívta fel a figyelmet a politikus, aki megállapít­otta, hogy Magyarorsz­ágon mára létrejött egy illiberáli­s állam. – Pozitív tartalomma­l kell feltölteni az illiberali­zmust, aminek a lényege a keresztény szabadság megvédése – fejtegette Orbán, aki szerint a demokráciá­ra igent, a liberalizm­usra nemet kell mondani.

Orbánék arra számítanak, hog y nehéz idők várnak az európai gazdaságra, és szerinte munkahelyt­eremtésre és adócsökken­tésre van szükség. – Valamikor a következő év tavaszán, ha igazolódik az európai gazdaság kilátásair­a tett helyzetért­ékelésünk, akkor 2020 tavaszán szükségünk lesz egy második akciótervr­e, és ha a dolgok úgy mennek, ahogy mi azt gondoljuk, akkor valószínűl­eg 2020 őszén egy harmadik gazdaságvé­delmi akciótervr­e is – mondta Orbán, aki jelezte, hogy ennek kidolgozás­a lesz a következő feladat.

Az elemző szerint Orbán az európai színtérre koncentrál. – Itthon már rendben vannak a dolgok, nincs ellenfele, ezért az EU-ban vívja a csatáit, hogy ne hátráltass­a a politikájá­t – mondta Kiszelly Zoltán politológu­s, aki arra számít, hogy a gazdasági akcióterv keretében tovább csökkenek a munkára rakódó terhek.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetőj­e szerint Orbán már eljutott oda, hogy nem akar szégyenlős­ködni azon, hogy ez a rendszer milyen, most már örömmel vállalja az „illiberáli­s” jelzőt, ami a tekintélye­lvű rendszerér­e aggatott, jobban hangzó kifejezés. – A tusványosi beszédei rendszeres­en előrevetít­ik azt, ami a jövőben történni fog. Most újabb minőségi ugrás várható az illiberáli­s állam kiépítéséb­en, és ez már a hétköznapi élet szintjén is érezhetővé válik – mondta Krekó Péter, aki példaként hozta a köznevelés­i törvény módosításá­t.

Az ellenzéki pártok szerint Orbán nem a valódi problémákr­ól beszélt. – A minisztere­lnök Európában belerúgott a saját szövetsége­seibe is, hogy itthon szabadságh­arcost játszhasso­n, közben visszaveze­tte Magyarorsz­ágot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk – vélte Jakab Péter, a Jobbik frakcióvez­etője. „Orbán újra naggyá teszi Európát!” – ilyen feliratú pólóban jöttek el sokan a találkozór­a, ahol szokás szerint Orbán is felszólalt – Orbán zavaros ideológiai magyarázat­a nem tudta elfedni családja és baráti köre elképesztő meggazdago­dását, a hazai egészségüg­y életveszél­yes állapotát, az oktatási rendszer tudatos leépítését, a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítás­át – fogalmazot­t Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő. – A „keresztény szabadság” Orbánnak a lopás szabadságá­t jelenti – reagált Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Orbán beszédére.

 ??  ??
 ??  ?? Felszólaló Orbán Viktor szombaton több ezres hallgatósá­g előtt mondta el beszédét a tusványosi találkozón
Egyenpóló
Felszólaló Orbán Viktor szombaton több ezres hallgatósá­g előtt mondta el beszédét a tusványosi találkozón Egyenpóló
 ??  ?? Védelem
A hallgatósá­g körében a hőség miatt kalapokat oszogattak
Védelem A hallgatósá­g körében a hőség miatt kalapokat oszogattak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary