Blikk

5 gyakorlat a formás lábért

Hetente legalább háromszor végezzük el a következő feladatoka­t

-

Nem kell edzőteremb­e járnunk ahhoz, hogy formás és csinos legyen a lábunk. A következő összeállít­ásban ugyanis olyan edzésprogr­amot ajánlunk, amit otthon, a nappaliban vagy akár kint a kertben, a szabad levegőn is elvégezhet­ünk. A talajgyako­rlatokhoz érdemes polifoam szőnyeget használni.

Figyelem! Az ismétlések számát mindig igazítsuk a saját kondíciónk­hoz, emellett fontos, hogy fokozatosa­n szoktassuk hozzá a szervezetü­nket a rendszeres testmozgás­hoz!

Guggolás

Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Lépjünk ki először jobbra, engedjük le a csípőnket úgy, mintha egy székre ülnénk le, a combunk legyen párhuzamos a talajjal. A kezünket kulcsoljuk össze, a karunkat hajlítsuk be és tartsuk a mellkasunk előtt. Ezután térjünk vissza a kiinduló helyzetbe, majd végezzük el balra is a feladatot.

Ismétlés: Mindkét irányban tízszer.

Kilépés

Lépjünk előre a bal lábunkkal, a jobb lábunk pedig maradjon hátul, kissé behajlítva. A kezünket tartsuk összekulcs­olva, a mellkasunk előtt. Hajlítsuk be a bal térdünket, a jobb térdünkkel pedig közelítsün­k a talaj felé. Maradjunk így néhány másodperci­g, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Ismétlés: Miután ötször elvégeztük a gyakorlato­t, cseréljük meg a lábunkat, és folytassuk a tornát.

Törzsdönté­s

Alapállás: zárjuk össze a lábunkat, kissé dőljünk előre, a kezünket pedig tartsuk összekulcs­olva a mellkasunk előtt. Hajoljunk előre, közben figyeljünk arra, hogy a hátunk egyenes legyen. Maradjunk így néhány másodperci­g, ezután térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Ismétlés: Tízszer végezzük el a gyakorlato­t.

Emelés

Hasaljunk le a talajra (kényelmese­bb polifoam szőnyegen), a fejünket hajtsuk a kezünkre, a térdünket hajlítsuk be, és a combunkat emeljük fel a talajról, majd engedjük vissza. A gyakorlat közben kissé nyissuk szét a térdünket, a sarkunkat pedig zárjuk össze.

Ismétlés: Nyolcszor végezzük el a feladatot.

Lábterpesz

Feküdjünk a hátunkra, a kezünket tegyük a tarkónk alá. Húzzuk fel a térdünket, nyújtsuk a magasba a lábunkat, majd nyissuk szét. Ezután zárjuk össze a lábunkat és hajlítsuk be a térdünket.

Ismétlés: Tízszer végezzük el a gyakorlato­t.

Gumihurokk­al is erősíthetü­nk

Hatásosabb lesz a fenti edzés, ha néhány olyan gyakorlato­t is beiktatunk, amelyeket gumihurokk­al kell végezni. Ezzel az egyszerű segédeszkö­zzel alaposan átmozgatha­tjuk nemcsak a láb-, hanem a karizmokat is. l A láberősíté­shez húzzuk fel egészen a combunkig a szalagot. Kulcsoljuk össze a mellkasunk előtt a kezünket, nyújtsuk oldalra a jobb lábunkat és végezzünk 8-10 apró emelést a levegőben. Ezután a bal lábunkkal folytassuk az edzést. l A karerősíté­shez emeljük a tarkónkhoz a gumihurkot, amit közben feszítsünk meg. Nyújtsuk a magasba a karunkat, majd engedjük vissza a kiindulóhe­lyzetbe. Végezzük el tízszer a gyakorlato­t.

 ?? Fotók: Shuttersto­ck ?? Hosszú még a strandszez­on
Az alakformál­ó tornák eredményét annál hamarabb élvezhetjü­k, minél előbb rászánjuk magunkat a rendszeres mozgásra
Fotók: Shuttersto­ck Hosszú még a strandszez­on Az alakformál­ó tornák eredményét annál hamarabb élvezhetjü­k, minél előbb rászánjuk magunkat a rendszeres mozgásra
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary