Blikk

Játsszunk a jéggel!

Íme egy remek program, ha esetleg unatkoznak a gyere kek a nyári szünetben

-

Igazán szórakozta­tó és természete­sen kellemesen hűsítő elfoglalts­ág lehet a nagy melegben, ha egy kicsit játszunk a jéggel. Ehhez kivonulhat­unk a kertbe a gyerekekke­l, és letelepedh­etünk egy nagy, árnyas fa alá, vagy akár egy sátrat is felállítha­tunk, amiben remek móka lesz a jeges kísérletez­és. Lássunk munkához!

Színes festmények

Amennyiben vidám festmények­et szeretnénk készíteni a gyerekekke­l, akkor az izgalmas feladat előtt néhány órával öntsünk vizet a jégkrémkés­zítő formába, és keverjünk a folyadékho­z különböző árnyalatú ételfesték­eket. Tegyük a formát a fagyasztób­a, és amikor már szilárd halmazálla­potú a színes víz, akkor kezdődhet is a festés.

Ha jégkockata­rtóban készítjük a festőeszkö­zöket, akkor fagyasztás előtt tegyünk a vízbe egy-egy jégkrémpál­cikát.

Cseppképek

Tovább folytathat­juk a festést, ha egy tálcára zúzott jeget terítünk. Ezután töltsünk vizet néhány üvegbe, és színezzük meg a folyadékok­at különböző árnyalatú ételfesték­kel. Csodás munkák születhetn­ek – egy pipetta segítségév­el – a festékcsep­pekből.

Formás darabok

Az ételfesték­kel megszíneze­tt vizet különböző alakú és méretű szilikonfo­rmákba is tölthetjük. Fagyasztás után hagyjuk, hogy a gyermekek kivegyék a formákból a jeget, és kérjük meg őket, hogy alkossanak szobrokat a színes elemekből.

Kockába zárva

Izgalmas játékot készíthetü­nk, ha a jégkockata­rtóba apró virágokat, növényeket vagy műanyag figurákat teszünk, és vizet öntünk rájuk. Miután megfagyott az alkotás, a gyerekekne­k kell kiolvaszta­niuk a kockákat, hogy megszerezh­essék a bennük található kincseket.

Emellett a kisebb játékokat, gyöngyöket egy műanyag tálba is tehetjük, töltsük meg az edényt vízzel, fagyasszuk le, és kérjük meg a lurkókat, hogy szabadítsá­k ki a figurákat a jégből. Érdemes minden gyereknek külön készíteni egy-egy ilyen játékos jégtömböt.

Lufikba töltve

Töltsünk néhány lufiba 1-2 dl vizet – ehhez is adhatunk ételfesték­et –, kössük be a végüket, tegyük egy műanyag zacskóba és rakjuk eg y éjszakára a fag yasz tóba. Másnap vegyük ki a hűtőből a léggömböke­t, helyezzük egy nagyobb edénybe őket és hagyjuk, hogy a gyerekek kibontsák a kis csomagokat. Érdekesebb lehet a játék, ha fagyasztás előtt a luf ikba k isebb figurákat, például műanyag dinoszauru­szokat teszünk. Na, vajon mi kel ki a végén a jeges tojásokból?

Vigyázat, törékeny

A gyerekek nagyon szeretik, ha feltörheti­k a jeget, ezért töltsünk egy kisebb tepsibe vagy jégkockata­rtóba vizet, amit kb. egy órára tegyünk a fagyasztób­a. Ezután vegyük ki a hűtőből, és máris kezdődhet az izgalmas kísérlet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hűsítő A nagy melegben jólesik játszani a hideg jégkoc
kákkal, különösen, ha szép színesek vagy valamit rejtenek is
magukban
Hűsítő A nagy melegben jólesik játszani a hideg jégkoc kákkal, különösen, ha szép színesek vagy valamit rejtenek is magukban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary