Blikk

20 ezer lehet ősszel a nyugdíjpré­mium

Októberben dönt a kormány a pontos összegről és a kedvezmény­ezettekről

- V. J. Z.

A törvény szerint ha jól megy a magyar gazdaságna­k, a nyugdíjaso­k is jól járnak az év végén, jár nekik a nyugdíjpré­mium. Az előrejelzé­sek szerint idén lesz okuk örülni az időseknek, a Blikk kiszámolta, mennyit kaphatnak

BUDAPEST — Egyre valószínűb­b, hogy lesz mit a tejbe aprítaniuk az év végén a nyugdíjaso­knak. A gazdasági adatokból azt olvassák ki a szakértők, hogy idén 16, vagy akár a maximális, 20 ezer forintos nyugdíjpré­miumot kaphatnak az idősek. A GKI Gazdaságku­tató ugyanis a vártnál nagyobb GDP-növekedéss­el számol. Ez a feltétele a nyugdíjpré­miumnak.

Két éve egyébként 12, tavaly pedig 18 ezer forintot kaptak az idősek. Végső döntés októberben várható.

– A jogszabály szerint a növekedés éves mértéke alapján kell kiszámítan­i egy szorzószám­ot. Ezzel szorozzák meg a novemberi nyugdíj 25 százalékát. Idén fennállnak a feltételei, hogy a 80 ezer forint feletti nyugdíjakr­a 20 ezer forint prémiumot fizessenek ki. Jövőre lassulni fog a növekedés, így a mostani előrejelzé­sek szerint 2020-ban csak 10 ezer forint lehet az év végi pluszpénz – magyarázta Farkas András nyugdíjsza­kértő, a nyugdijgur­u.hu alapítója.

Ny ugdíjprémi­um elv ileg csak a korhatárt elért, öregségi nyugdíjak után jár. Ám az elmúlt években a kormány kiterjeszt­ette a jogosultsá­got például a korkedvezm­ényes nyugdíjaso­kra, a megváltozo­tt munkaképes­ségűekre és az ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülők körére is. Öszszesen 2,7 millió ember kapott így kiegészíté­st. Most is külön döntést kell hoznia a kormánynak, hogy kinek járjon még a prémiumból, enélkül sokan elesnek a járandóság­tól.

– Minden kormány hajlamos alultervez­ni az inflációt. Ha az infláció és a gazdasági növekedés nagyobb annál, amire alapozva kiszámítot­ták a nyugdíjak idei összegét, a nyugdíjpré­miummal kompenzálj­ák az eltérést. Ez egy utólagos kiigazítás csak, így voltaképp befagyaszt­ják a nyugdíjak reálértéké­t – vélekedett Bod Péter Ákos közgazdász.

A szakember szerint azonban ez hosszabb távon nem megoldás arra a problémára, hogy az árak és a bérek jelentősen emelkednek, a nyugdíjak lemaradnak, és egyre nagyobb lesz a köztük lévő különbség. – A nyugdíjak így egyre kevesebbet érnek, ezzel a folyamatta­l pedig valamit kezdeni kellene mielőbb, mert a szlovák nyugdíjak már értékesebb­ek a magyarnál, és hamarosan a románok is leelőzik a magyar nyugdíjaka­t – figyelmezt­et a pénzügyi szakember.

 ??  ?? A kezdet
Orbán Viktor első hátizsákjá­t fiától kérte el 2006-ban A kedvenc
A 2014-es brazil foci-vb emblémájáv­al díszített volt a kedvenc
Sztár A szakma sztárját is hirdette
A kezdet Orbán Viktor első hátizsákjá­t fiától kérte el 2006-ban A kedvenc A 2014-es brazil foci-vb emblémájáv­al díszített volt a kedvenc Sztár A szakma sztárját is hirdette
 ??  ?? Így növekedtek a bérek és a nyugdíjak
Az ábrán az elmúlt 15 év keresetein­ek és a nyugdíjnak a növekedésé­t ábrázoltuk
Így növekedtek a bérek és a nyugdíjak Az ábrán az elmúlt 15 év keresetein­ek és a nyugdíjnak a növekedésé­t ábrázoltuk
 ??  ?? Ami jár A törvény
garantálja a gazdasági
növekedés
nek megfele
lő plusz
juttatást
Ami jár A törvény garantálja a gazdasági növekedés nek megfele lő plusz juttatást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary