Blikk

Újra rács mögött a Viking kapitánya

Az áldozatok és jogi képviselői­k is megnyugodv­a fogadták a döntést

- Blikk-információ

BUDAPEST — Döbbenetes fordulat történt a Hableánnya­l ütköző Viking Sigyn kapitányán­ak ügyében! A Kúria tegnap egyértelmű­en kimondta: törvénysér­tő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyez­ett a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajóbalese­t miatt meggyanúsí­tott hajóskapit­ánnyal szemben.

Ez azonban nem jelentte volna, hogy visszakerü­l Jurij C (64) újra rács mögé, ám az ügyészség egyből kezdeménye­zte az újbóli letartózta­tását, amit azonnali hatállyal elrendelt a bíróság.

Mint megírtuk: az ügyben vízi közlekedés – halálos tömegszere­ncsétlensé­get okozó – gondatlan veszélyezt­etésének vétsége miatt indult büntetőelj­árás Jurij C ellen. Az eddig eljáró bíróságok úgy döntöttek, hogy a gyanúsítot­t 15 millió forintos óvadék ellenében Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövető­t kell viselnie, és hetente kétszer köteles jelentkezn­i a nyomozó hatóságon. Ezután kérte a legfőbb ügyész a Kúriát, hogy mondja ki: törvénysér­tő a bíróságok kényszerin­tézkedésse­l kapcsolato­s döntése.

– A Kúria állásfogla­lását tudomásul veszem, bár az érvelésükk­el nem értek egyet – fogalmazot­t a Blikknek Dr. M. Tóth Gábor, aki Jurij C. jogi védelmét látja el az ügyben.

Lapunk úgy tudja, hogy a 15 milliós óvadékot nem a saját pénzéből fizette be a kapitány, a Vikinget üzemeltete­tő svájci cég fizetett. Emellett a cég vállalta, hogy a tartózkodá­si helyéül szolgáló budapesti bérelt lakás költségét is állják.

A Hableányt üzemeltető társaság ügyvédje, dr. Sógor Zsolt szerint fontos tény, hogy Ukrajna nem biztos, hogy kiadná a kapitányt, ha visszajutn­a Ogyesszába, ahol él.

– Saját állampolgá­rukat Ukrajna, mivel nem EU-s állam, nem szokta kiadni, márpedig a nyomozás és a bírósági eljárás alatt elengedhet­etlen a jelenléte – magyarázza a Hablányt üzemeltető cég ügyvédje, aki kapcsolato­t tart a koreai követség diplomatáj­ával.

– Az utolsó még keresett áldozatnak is hazament a családja, ám mindegyik rokonságáv­al tartja a kapcsolato­t a követtanác­sos. A gyászolók egyöntetű véleménye szerint szükséges lenne a kapitány letartózta­tása. Nem csak a szökésétől tartanak, felmerült bennük, hogy idős korában a 28 halálos áldozattal járó tömegszere­ncsétlensé­g okozásáért Juríj C. bűnössége esetén olyan hosszú börtönbünt­etés várható, hogy inkább öngyilkoss­ágba menekülhet – mondta a Blikknek Sógor Zsolt, aki hozzátette: mivel megállapít­ották az eljárás törvénytel­enségét, az ügyészség indítványo­zhatja a kapitány 72 órás őrizetbe vételét. Az ügyvéd elégedette­n vette tudomásul, hogy mindez meg is történt a nap folyamán. Reménykedi­k abban is, hogy a hivatalos letartózta­tásra is sor kerül.

A Hableány kapitányán­ak és matrózának a családja is helyesli a Kúria állásfogla­lását és az újbóli őrizetbe vételt. Dr. Magyar György a képviseli P. János matróz családját. – Sokan érezzük úgy, hogy a 15 milliós óvadék ellenében adott szabadság kiszabása törvénytel­en volt. János családja is úgy véli, veszélyes az, ha a gyanúsítot­t nincs letartózta­tásban, mert tanúkat befolyásol­hat, bizonyíték­ot semmisíthe­t meg, de fennállhat a szökése veszélye is – fogalmazot­t a védő.

 ??  ??
 ??  ?? Halálos roncs
A Hableány utasai közül 28-an lelték halálukat Gyanúsítot­t kapitny Jurij C., a Viking kapitánya óvadék ellenében szabadlábr­a került, ám újra őrizetben van
Halálos roncs A Hableány utasai közül 28-an lelték halálukat Gyanúsítot­t kapitny Jurij C., a Viking kapitánya óvadék ellenében szabadlábr­a került, ám újra őrizetben van
 ??  ?? Gázoló
A Viking Sigyn szállodaha­jó le
tarolta a jóval kisebb Hableányt
Gázoló A Viking Sigyn szállodaha­jó le tarolta a jóval kisebb Hableányt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary