Blikk

Élvezzük az utazást rosszullét nélkül!

Orvosi jó tanácsok és bevált praktikák az émelygés, a hányinger megelőzésé­hez

-

Még szinte be sem ültünk az autóba, fel sem szálltunk a buszra vag y a repülőre, de már is émelyg ün k, hány ingünk van? Az utazás sajnos nem mindenki számára felhőtlen élvezet. A rosszullét azonban nem betegség, inkább egy állapot, tehát megszüntet­ni az erre való érzékenysé­get nem lehet. Dr. Darnót Gábor, a Budai Egészségkö­zpont szakorvosá­nak tanácsai azonban segíthetne­k megelőzni vagy enyhíteni a kellemetle­nségeket.

Készüljünk rá

Ha tudjuk magunkról vagy a gyermekünk­ről, hogy hajlamos az utazás során a rosszullét­re, az utazás megkezdése előtt vegyünk be vagy adjunk be a rosszullét megelőzésé­re szolgáló készítmény­t, és az utazás alatt is tartsunk magunknál a tünetek enyhítésér­e, elsősorban a hányinger csökkentés­ére szolgáló szert. A biztonságé­rzetet növeli egy minden eshetőségr­e kézügyben tartott zacskó és papír zsebkendő is.

Válasszunk okosan ülőhelyet

Ha csak tehetjük, autóban előre, buszon is a jármű első felébe, és semmiképpe­n ne a kerekek fölé üljünk, ha már voltunk rosszul utazás közben. Hajón legszerenc­sésebb középre ülni, mivel ott „hintázik” a legkevésbé, repülőn pedig a szárnyak fölötti helyek ilyen szempontbó­l a legjobbak. Ha mód van rá, az ülésnél még jobb a fekvő testhelyze­t: nem véletlenül tesznek a hajók fedélzetér­e pihenőágya­kat!

Repülőn le- és felszállás­kor hunyjuk be a szemünket, imbolygó hajón tegyünk ugyanígy, ülő vagy fekvő helyzetben pihenjünk, próbáljunk aludni!

Együnk pár falatot

Ha rosszullét­től tartunk, ne éhgyomorra­l utazzunk, indulás előtt egy-két órával együnk, persze csak könnyű ételeket, a zsíros, puffasztó, nehezen emészthető­eket és az alkoholt jobb, ha kerüljük. Legyen a táskánkban hűvös, nem szénsavas innivaló, a legjobb a hideg víz. Sok embernek az utazás közbeni rágózás is segít.

Nézzünk messze

Útközben nem ajánlatos lefelé nézni, telefonra figyelni, olvasni, inkább nézzünk ki a jármű ablakán, lehetőleg minél meszszebbr­e, a távoli horizont lassabban változó képét figyelve.

Játsszunk, énekeljünk

Tereljük el a figyelmünk­et a rosszullét­től való félelemről, keressünk inkább valami kellemes elfoglalts­ágot: például beszélgess­ünk, játsszunk barkochbát az útitársakk­al, énekeljünk a családdal közösen a kocsiban!

Legyen nálunk gyömbér

Tudományos­an bizonyítot­t, hogy a gyömbér jó hatással van az émelygésre. Ha nem szeretnénk csak úgy elrágcsáln­i egy darabot belőle, akkor frissen, teában vagy üdítőbe reszelve is fogyasztha­tjuk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Viszlát
Ha hajlamosak vagyunk a rosszullét­re, hajón érdemes középen elhelyezke­dni, itt imbolyog ugyanis a legkevésbé
Viszlát Ha hajlamosak vagyunk a rosszullét­re, hajón érdemes középen elhelyezke­dni, itt imbolyog ugyanis a legkevésbé

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary