Blikk

Már munkahelyi és minibölcső­dét is választhat­nak a szülők

Az érdi Szülők Há za bölcsiben 5-7 fős csoportok vannak, s újakat terveznek

- Cs. H.

BUDAPEST — A családvéde­lmi akcióterv bevezetésé­vel, mivel egyre több szülő tér viszsza a munkaerőpi­acra gyermeke 3 éves kora előtt, megnőtt a bölcsődei férőhelyek utáni várólista. A kormány családi bölcsődék létrehozás­ára kiírt pályázata alapján – 465 millió forint támogatásb­ól – 726 új családi bölcsődei férőhely létesül a következő évben. A bölcsődefe­jlesztések­kel azok a családok kapnak segítséget, ahol a szülők dolgoznak, vagy a dolgozó szülő egyedül neveli a 3 év alatti gyermekét.

Novák Katalin (41) családés if júságüg yér t felelős államtitká­r korábban elmondta, hogy a fejlesztés­ek célja, hogy a családok biztonságb­an tudhassák gyermekeik­et, illetve az, hogy a lakóhelyük­höz minél közelebb tudják megoldani a gyermekeik felügyelet­ét. A bölcsődei ellátórend­szer 2017. január 1-jén alakult át, így a szülők már többféle bölcsődetí­pus közül választhat­nak. A hagyományo­s bölcsődék mellett megjelente­k a minibölcső­dék, a családi és munkahelyi bölcsődék is.

– Jelenleg mintegy 50 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely van, 2010-ben csak mindössze 32,5 ezer férőhely volt. A kormány célja, hogy a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2022-re 70 ezerre nőjön. 2010-hez képest több mint háromszoro­sára emelkedett a bölcsődék működtetés­ére szánt költségvet­ési támogatás összege, valamint csak 2019-ben bölcsődefe­jlesztésre közel 104 milliárd forint áll rendelkezé­sre, melynek eredmények­ént mintegy 8800 új férőhely létesülhet – mondta Novák Katalin.

Lapunk ellátogato­tt az érdi, Szülők Háza magánbölcs­ő

débe, ahová 20 hetes koruktól 3 éves korukig járhatnak a kisgyermek­ek. A kis létszámú, 5-7 fős csopor tokba n barátságos, otthonos légkör várja a gyermekeke­t. A családi bölcsődébe­n a beszoktatá­s személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. A Szülők Háza-program vezetője, s a Szülők Háza-módszertan kitalálója, Regős Judit mesélt arról, mikor s hogyan tudják növelni a

férőhelyek­et a családi bölc sődéi kben, amelyből jelenleg három működik, ám a terveik szerint Érden, Győrben s Budapesten i s n y i tnak új családi bölcsődét.

– Nemcsa k a szülők, hanem a bölcsődék is kapnak támogatást, hog y több férő - hely leg yen. It t, az érdi egységben például az egyik játszószob­át alakítjuk majd át, így egy új családi bölcsődéne­k lehet helye. A támogatásb­ól ágyak, bútorok, játékok, berendezés­ek is vásárolhat­ók – mondta Regős Judit.

– Amennyiben a gyerekek létszáma a duplájára nő, akkor szükség lehet nagyobb hűtőszekré­nyre, mosogatógé­pre, s a mellékhely­iségeket is bővíteni kell. Sok családi bölcsőde ezt a támogatás nélkül nem tudná finanszíro­zni – mondta a Szülők Háza-program vezetője, aki az alapítvány módszertan­áról is mesélt.

– Immár 15 éves múltra tek int v issza a Szülők Házamódsze­r, amit alkalmazun­k. Fontos, hog y ná lun k nem csak a kisgyereke­k fejlődése kap nagy figyelmet, hanem a szülőkre is figyelünk. Vannak külön programok a számukra. A Szülők Háza igény esetén biztosít pszichológ­ust mind a gyermekekn­ek, mind a szü

lőknek, de gyógypedag­ógust, jogászt is t udun k aján lani szükség esetén – mondta Regős Judit.

 ??  ??
 ??  ?? Új célok Novák Katalin családügyi államtitká­r úgy vélte, 70 ezer
helyet tudnak
majd bizto
sítani
Új célok Novák Katalin családügyi államtitká­r úgy vélte, 70 ezer helyet tudnak majd bizto sítani
 ??  ?? Bővítés
Regős Judit, a Szülők Háza-program vezetője újabb bölcsődét készül nyitni
Bővítés Regős Judit, a Szülők Háza-program vezetője újabb bölcsődét készül nyitni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary