Blikk

Ügyészség: Gyárfás ölette meg Fenyőt

Gyárfás Tamás ügyvédje nem számít arra, hogy védence őrizetbe kerül

- Blikk-információ

BUDAPEST — Felbujtóké­nt, előre kiter velten elkövetett emberölés bű ntet te miat t vádat emelt a Fővárosi Főügyészsé­g Gyárfás Tamás (70) sportvezet­ő ellen, a Fenyőgyilk­osság ügyében. Ez azt jelenti, hogy az ismert tévéssel szemben elegendőne­k találták az eddig begyűjtött bizonyíték­ot ahhoz, hogy bíróság elé állítsák. Az emberölés büntetési tétele 5–15 év, minősített esetben akár életfogyti­g tartó börtön.

– A vádemelést abszurdnak tartom az alapján, hogy megismerte­m a teljes nyomozati anyagot. A vád eredményes­ségéhez ez kevés lesz – értékelte

dr. Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje, aki számított az ügyészség ezen lépésére. – Egyelőre várunk arra, hogy az előkészítő ülést kitűzzék, 2018. november 11-e óta már nincs kényszerin­tézkedés védencemme­l szemben, és úgy gondoljuk, nem is lesz – mondta az ügyvéd.

Ezt Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészsé­g helyettes szóvivője is megerősíte­tte. – Önmagában a vádemelés ténye nem eljárási indok újabb kényszerin­tézkedés i ndít ványozásár­a.

Gyá r fá s tegnap hajnalban ért haza a vizes világbajno­kságról, amin a FINA vég r e h ajtó bizot tság i tag jaként vett részt Dél-Koreában. Mint kiderült: a vádemelésr­ől egyelőre nem kapott hivatalos értesítést. Lapunknak sikerült elérni, de szűkszavúa­n csak annyit mondott: a hallgatás mellett döntöttem.

A vádirat szerint Gyárfás – akit az ügyészség a közleményé­ben Gy. Tamásként említ – az 1990-es évek meghatároz­ó jelentőség­ű médiaválla­lkozója volt, akárcsak Fenyő János, a k it eg y v ideó - kazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságna­k is a vezérigazg­atója ként tar tottak számon. Az üg yészség közleményé­ben azt írta: Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, majd ezekből fakadóan személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás ezért 1997-ben elhatározt­a, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet.

Mint ír ták, emiat t 1997 szeptember­ében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt – a korábbi hírek szerint T. Pétert – a vállalkozó megöléséve­l, aki azt 12 millió forintért vállalta, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítet­te a megbízást. Itt jött a képbe P. Tamás, akit a vád szerint Gyárfás 1994 óta ismert.

P. Tamás elfogadta a megbízást, majd rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef R.-t Fenyő megölésére. R. 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerületi Margit utcában a sértett piros lámpánál várakozó gépkocsijá­hoz lépett, majd egy gépfegyver­rel kivégezte.

P. Tamással kapcsolatb­an a Fővárosi Főügyészsé­g korábban perújítási indítvány előterjesz­tésére tett javaslatot.

 ??  ?? Felbujtó?
Gyárfás Tamást a gyil
kosság felbuj
tójaként vá
dolta meg az
ügyészség
Felbujtó? Gyárfás Tamást a gyil kosság felbuj tójaként vá dolta meg az ügyészség
 ??  ?? Kivégzés Fenyő Jánost 1998. február 11-én autójában lőtték le egy géppisztol­lyal a Margit utcában. A nyomozás adatai szerint Gyárfás Tamás volt a felbujtó
Kivégzés Fenyő Jánost 1998. február 11-én autójában lőtték le egy géppisztol­lyal a Margit utcában. A nyomozás adatai szerint Gyárfás Tamás volt a felbujtó
 ??  ?? Megbízó A vád szerint P. Tamás bízta meg a gyilkost
Megbízó A vád szerint P. Tamás bízta meg a gyilkost

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary