Blikk

Hiába gyűjtött milliókat, nemkapjame­glánya azéletment­őinjekciót

82 millió forintot gyűj- töttek a kislánynak, de itt- hon 130 millió a gyógyszer

- S. N.

BUDAPEST — Hiába gyűlt össze a pénz, egyelőre nem kezdheti el az állapotába­n jelentős javulást jelentő kezeléseke­t Noémi (6), aki egy ritka genetikai betegségbe­n, az úgynevezet­t SMA-ban, avagy gerincvelő­i izomsorvad­ásban szenved.

Az egész ország összefogot­t, miután az RTL Híradója bemutatta a kislány és édesanyja, Seres Klaudia (38) történetét: Noémit 2014-ben diagnoszti­zálták a betegségge­l, amitől a kislány nem tud állni és nem képes önállóan ülni. Ahhoz, hogy állapota javuljon vagy legalább ne legyen rosszabb, egy speciális, több tízmillió forintba kerülő injekcióra lenne szüksége, ehhez azonban korábban nem kapták meg a szükséges támogatást. A gyógyszerr­e végül összegyűlt a pénz, ám a család újabb akadályokb­a ütközött.

– Egyelőre 82 millió forint gyűlt öszsze, ez azonban nem elég ahhoz, hogy Magyarorsz­ágon megkezdhes­sük a kezeléseke­t, hiszen itt az első éves adag legalább 130 millióba kerül – kezdte Klaudia, aki így külföldön próbálkozo­tt.

– Bár a gyógyszern­ek van forgalomba hozatali engedélye, nincs kereskedel­mi forgalomba­n, ezért a megvásárlá­sára sincs mód. Nem lehet receptre, a patikában megvenni. Egyelőre válaszokat várunk a gyógyszerg­yártó cégtől, magánszemé­lyként hogyan juthatnánk hozzá – mondta az édesanya, majd hozzátette: az Együtt a Kisangyalo­kkal Mozgáskorl­átozott gyermekeke­t támogató Alapítvánn­yal együtt itthon sem adják fel a küzdelmet, még mindig várják a NEAK döntését a támogatást illetően.

– Továbbra is dolgozunk azon, hogy fizikailag szinten tartsuk a még ép vagy félig ép izmokat. Legutóbb Olaszorszá­gban jártunk, ahol Noémi kapott egy olyan fűzőt, amellyel már képes önállóan ülni. Ez hatalmas szabadságo­t jelent neki. A vizsgálato­k eredményei is biztatóak, nem romlott az állapota – mesélte Klaudia.

Buday Krisztina, az SMA Izomsorvad­ásos Betegek Magyarorsz­ági Egyesület elnöke szerint januártól már minden 18 év alatti beteg megkaphatj­a az injekciót.

– Miután megszavazt­ák a 2020-as költségvet­ést, kiderült, hogy a 18 év alatti betegek esetében támogatják majd a gyógyszert. Egyelőre viszont nem értjük, miért nem kapunk választ az engedélyek­re – mondta Krisztina.

sége lenne

 ??  ?? Küzdelem A kislány anyukája azért küzd, hogy valahogy külföldről is beszerezhe­ssék a gyószert Javul
Bár Noémi állapota javult, az injekcióra nagy szük
Küzdelem A kislány anyukája azért küzd, hogy valahogy külföldről is beszerezhe­ssék a gyószert Javul Bár Noémi állapota javult, az injekcióra nagy szük

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary