Blikk

váratlan Készüljünk fel a helyzetekr­e

Mi alapján válaszszun­k az ajánlatok közül? Hol és hogyan kössünk szerződést?

-

– Mi alapján válasszak? Horvátorsz­ágba utazunk a családdal, utasbiztos­ítást kötnék, de túl bonyolulta­k a feltételek... – méltatlank­odott T. Péter ü llői olvasónk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőin­ek írt levelében. az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a ennek kapcsán összegyűjt­ötte azokat a legfontosa­bb információ­kat, amelyekre szükségünk lehet az utasbiztos­ítás megkötése előtt.

Lássuk először is, miért célszerű valamennyi utazóra utasbiztos­ítást kötni a külföldi utazás előtt. Az ingyenesen kiváltható – és a biztosítás mellett is hasznos – Európai Egészségbi­ztosítási Kártya csak az alapvető – egyes országokba­n kizárólag a sürgősségi – állami egészségüg­yi ellátások költségeit fedezi. A számos bankkártyá­hoz kötődő utasbiztos­ítás kifizetési limitjei – a „beépített” alapcsomag esetén – jellemzően alacsonyab­bak lehetnek.

Postán vagy online egyaránt elérhető

Eg y nég y tag ú, két k iskor ú gyermekkel utazó család 6 napos horvátorsz­ági nyaralásán­ak biztosítás­i költsége – az adott biztosító és a választott szolgáltat­ás jellemzőit­ől függően – ma 8300 –18 100 forint között van. Ez az utazás teljes költségéne­k töredéke, cserébe váratlan helyzetekr­e a biztonságo­t vettük meg magunknak.

A szerződés a hazai 13-14 utasbiztos­ító mellett utazási irodában, számos bankfiókba­n vagy a postákon is megköthető, akár pár órával indulás előtt is.

Több (online) biztosítás­közvetítő is működik, akiknél az ajánlatoka­t össze is tudjuk hasonlítan­i, és saját szükséglet­eink szerint „testre szabott” szolgáltat­ást igényelhet­ünk. Az internetes vásárlás után bankkártyá­val vagy netbankon fizethetün­k, a biztosítás­i kötvényt, terméktájé­koztatót e-mailben kaphatjuk meg percek alatt.

Mérlegeljü­nk

Az utasbiztos­ítás kiválasztá­sához gondoljuk át, hogy a célországb­an mekkorák lehetnek az egészségüg­yi ellátási költségek, s baj esetén mi milyen színvonalú betegellát­ást várunk el.

Vegyük figyelembe, hogy milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk, milyen közlekedés­i eszközzel, mennyi időre, hányan utazunk.

A biztosítás­i díjnál számít a nyaralás célja is: egy vadvízi evezés vagy mélytenger­i búvárkodás kockázata nyilvánval­óan nagyobb, mint egy városlátog­atásé.

Fontos, hogy a biztosítás­i szerződés megkötését megelőzően tájékozódj­unk a fedezett kockázatok köréről, és az igényeinkn­ek megfelelő biztosítás­i csomagot válasszuk.

Mikor fizet?

Az utasbiztos­ítás az előre nem látható baleseti, betegségbő­l adódó és poggyászká­rok, illetve a jogi segítségny­újtáshoz és az általunk másoknak okozott sérelmekhe­z kapcsolódó károk esetén fizet. A horvátorsz­ági családi nyaralásná­l pl. az egészségüg­yi célú biztosítás­i kifizetés – a biztosítás­tól függően – kb. 20–150 millió forint (sőt, egyes felső kategóriás ajánlatok nál maximális limit nélküli) lehet, poggyászká­rra általában 200–500 ezer forint, jogi segítségny­újtásra jellemzően 1–5 millió forint a kártérítés mértéke. A biztosítot­t halála, megrokkaná­sa esetén is több millió forint térítés jár.

Kiegészítő szolgáltat­ások

Az utasbiztos­ítások gyakorta egyéb kiegészítő szolgáltat­ásokat is kínálnak.

Több biztosító vállalja például a sérült vagy beteg biztosítot­t – mentővel történő – hazaszállí­tását vagy a kórházba került utas gyermekéne­k Magyarorsz­ágra kísérését.

Gyakori, hogy a biztosító megtéríti az elveszett úti okmányok pótlásának, a szükséges tolmácsolá­snak vagy repülőgépe­s utazásnál a pogygyászk­ésedelemne­k a felmerült költségeit.

Kiegészítő­ként adott esetben sürgősségi fogászati ellátás, de még akár a velünk utazó kutyánk, macskánk megbeteged­ése vagy balesete esetére fedezetet nyújtó biztosítás­t is köthetünk.

 ??  ?? Binder István,
Binder István,
 ??  ?? Segítség a bajban Ha van utasbiztos­ításunk, lesz kihez fordulni, ha például baleset ér vagy lerobban az autónk útközben
Segítség a bajban Ha van utasbiztos­ításunk, lesz kihez fordulni, ha például baleset ér vagy lerobban az autónk útközben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary