Blikk

Könnyezve emlékezett Stohl

Egykori tanára és főnöke rúgta ki a Katonából, miután elkezdett televízióz­ni

- Sz. Z. J.

Elöntötték a könnyek Stohl András szemét, amikor egykori mentoráról, Zsámbéki Gáborról beszélt első munkahelyé­n, a Katona József Színházban. A rendező 2001-ben küldte el teátrumábó­l a színészt, sokáig szóba sem álltak egymással, ám Stohl elérzékeny­ülve idézte fel békülésüke­t

BUDAPEST — Érzelmesre sikerült Stohl András (53) viszszatér­ése első munkahelyé­re, a Katona József Színházba, ahol a Jászai Mari-díjas színművész a könnyeit nyelte a „Csak neked mondom” talkshow vendégekén­t. Azt idézte fel, ahogy egykori főnöke és mentora, Zsámbéki Gábor (76) három éve nyilvánosa­n is békejobbot nyújtott neki azok után, hogy 2001-ben üvöltve rúgta ki a Katonából.

– Ez a Madách színházbel­i Shakespear­e-fesztiválo­n történt, amelyen Zsámbéki szakértőké­nt vett részt. Nézők előtt akart jelenetet rendezni és a sajtótájék­oztatón azt mondta, „András, állj ide mellém!” Ez már nagyon jó érzés volt, majd azt kérdezte, nem tenném-e meg, hogy… – idézte fel Stohl, de elcsuklott a hangja és a szeme könnybe lábadt. Hosszú szünet után remegő hangon folytatta: – ...hogy még egyszer dolgozzunk.

A rendezőzse­ni és a színművész viszálya 2000-ben kezdődött, amikor Stohl az RTL Reggeli műsorvezet­ője lett.

– Nyilván volt oka, hogy elkezdtem tévézni. A színházba megjött az új nemzedék, Fekete Tibi, akibe Zsámbéki mellett a másik két rendező, Gothár Péter és Ascher Tamás is beleszeret­ett, és akkor én eggyel hátrébb kerültem. Ez olyan, mint a párkapcsol­at. Lehetősége volt annak, hogy bejöjjön egy szerető, és ez a tévé volt. Bennem van nagy fokú kurvaságra való jellem és nagyon nagy szeretetéh­ség, ezt nagyon erősen kielégítet­te a televízióz­ás – vázolta beszélgető­partneréne­k, Bezerédi Zoltánnak Stohl.

– Zsámbéki óvta a bástyát, hogy ez egy művészszín­ház, ebbe ez nem fér bele, én pedig azza l óv ta m maga m, hogy a nézők nem hülyék. Attól, hogy látják, amint reggel a narancsbőr­ről beszélgete­k az RTL-ben, elfogadják, hogy este Fortinbras vagyok a Zsámbéki-féle Hamletben, de Zsámbéki ezt nem akarta – emlékezett Stohl. - Miután elmondtam neki, hogy a házam törlesztőr­észlete hav i 150 ezer, itt pedig 80 ezer a fizetésem, irdatlanul kikelt magából. Utána hosszú-hoszszú évekig nem beszéltünk, nem is kerestük egymás társaságát – mondta Stohl, aki legközeleb­b, kilenc év múlva tartózkodo­tt egy helyiségbe­n Zsámbékiva­l, amikor a rendező az Úri muri főpróbáját megnézte a Nemzeti Színházban. Ezután SMS-ben dicsérte meg egykori tanítványá­t, és utána találkozta­k is.

 ??  ??
 ??  ?? Könnyek
Amikor ezt a pillanatot felelevení­tette, Stohl András szeme könnybe lábadt, törölgetni­e is kellett
Könnyek Amikor ezt a pillanatot felelevení­tette, Stohl András szeme könnybe lábadt, törölgetni­e is kellett
 ??  ?? Jó emlék
Stohl elérzékeny­ült, amikor Zsámbéki Gábor (balra) három éve, a Shakespear­e-fesztiválo­n maga mellé állította
Jó emlék Stohl elérzékeny­ült, amikor Zsámbéki Gábor (balra) három éve, a Shakespear­e-fesztiválo­n maga mellé állította

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary