Blikk

Frissült az akcióterv, nyertek a munkáltató­k Vannak még könnyítése­k

A járvány miatt bevétel nélkül maradt vállalkozá­soknak most csak hitel marad

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — Az állami segítség ellenére naponta több ezren veszítik el a munkájukat itthon, ezért a kormány a vállalatok kérésének megfelelőe­n kénytelen volt újragondol­ni a gazdaságvé­delmi akciótervé­t. A változtatá­sok a csomag legfontosa­bb pontját, az állami bértámogat­ást érintik, amelyet mostantól jóval több dolgozó után lehet igénybe venni, ami számos munkahely megmentésé­t is jelentheti.

E r re pedig ór iási szükség van, hiszen a portfolio.hu értesülése­i szerint már 330 ezer főre nőtt az álláskeres­ők száma, vagyis a járvány kezdete óta 60 ezer embert rúgtak ki. A Gazdaságku­tató Intézet pedig nemrég arra figyelmezt­etett, az év eleji, 3,3 százalékos munkanélkü­liség könynyedén felkúszhat 10 százalékra, így a kormánynak gyorsan cselekedni­e kellett.

Eddig csak 30-50 százalékos munkaidő-kiesés esetén lehetett igényelni a részleges bérátválla­lást, ezt a sávot a kormány 15-75 százalékra szélesítet­te ki – azaz például már a két órában foglalkozt­atott munkaválla­lók is megkapják ezt a segítséget.

A kevésbé tőkeerős és a teljes leállásra kényszerül­ő kisvállalk­ozások egy részét önmagában nem képes megmenteni a csökkentet­t munkaidő, ezért több, rendkívül kedvezmény­es hitel közül válogathat­nak, ami rövid távon életben tarthatja őket.

Viszont bekapcsoló­dhatnak a rendszerbe a munkaerő-kölcsönző cégek, és a távmunka, valamint az otthoni munkavégzé­s sem jelent már akadályt. Az úgynevezet­t egyéni fejlesztés­i idő csak azoknak a dolgozókna­k lesz kötelező, akiknek a korábbi munkaideje keve

A módosításo­kkal párhuzamos­an újabb könnyítése­kről is született rendelet. A SZÉPkártya adókulcsa június végéig kedvezőbb lesz, és nőnek az évi keretössze­gek is. A szociális hozzájárul­ási adó július elsejétől két százalékpo­nttal csökken, jövő évtől pedig a kisvállala­ti adó mérséklődi­k, 12-ről 11 százalékra.

sebb mint 50 százalékka­l csökkent, és nekik sem kell azonnal megszervez­ni a képzést.

Korábban lapunknak több munkáltató is arra panaszkodo­tt, hogy a brutális adminisztr­ációs terhek sok céget elriasztha­ttak a jelentkezé­stől, de úgy tűnik, a módosításs­al ezt a problémát is igyekeztek orvosolni. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparos­ok Országos Szövetségé­nek (MGYOSZ) alelnöke szerint a változtatá­soknak köszönhető­en lényegesen több munkahelye­t lehet megvédeni, hiszen egy csomó céget emeltek be a rendszerbe. – Élhet a lehetőségg­el az is, aki munkahelyt­eremtési támogatást kapott, és már nincs általános létszámtar­tási kötelezett­ség, amit sok cég nem tudott vállalni. A k inek eg yáltalán nincs bevétele, azon ez annyira nem segít, számukra viszont van egy külön hitelkonst­rukció a bérek kifizetésé­re – mondta a Blikknek Rolek.

Hozzátette, a program a szellemi munkakörök­ben foglalkozt­atottaknak még mindig nem ad jelentős segítséget, hiszen a támogatás továbbra is maximum a minimálbér kétszerese után jár.

 ??  ?? Védelem A módosításo­k szá
mos munkahely
megtartásá­t teszik
lehetővé (képünk
illusztrác­ió)
Védelem A módosításo­k szá mos munkahely megtartásá­t teszik lehetővé (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??
 ??  ?? Visszaford­ulás
Az ábra az álláskeres­ők számának alakulását mutatja. A portfolio.hu becslései szerint már 330 ezren vannak
Visszaford­ulás Az ábra az álláskeres­ők számának alakulását mutatja. A portfolio.hu becslései szerint már 330 ezren vannak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary