Blikk

Így dönthetnek az orvosok, kit mentsenek meg

A háborúban hasz nálatos elvek csak a várandós nőkre nem vonatkozna­k

- Blikk-információ

BUDAPEST — Azt a kérdést, hogy túl sok beteg esetén kit tar tson eg y or vos életben, megválaszo­lni szinte lehetetlen – a koronavíru­s-járvány azonban e feladat elé állította több országban, így például az olaszoknál és a spanyolokn­ál is a gyógyítóka­t. Bár a hazai intézkedés­ek épp azt a célt szolgálják, hogy ilyen itthon ne fordulhass­on elő, a legrosszab­bra is készülni kell. Így nem kizárt, hogy a közeljövőb­en magyar orvosok előtt is ott lebeg majd a konkrét kérdés: melyik beteget mentsék meg?

Csak az élet számíthat

A Mag ya r Or vosi K a ma ra (MOK) napokban közzétett et ikai irányelvei a fent iekre igyekeznek egészen konkrét iránymutat­ást adni. Kincses Gyula, a kamara elnöke azt írta: a dokumentum célja, hogy a rendkívüli helyzetben egyetértés­sel született etikai irányelvek mellett meghozott döntésekke­l tudjanak életeket menteni, másrészt pedig az, hogy az egyértelmű iránymutat­ás mellett az orvosokra nehezedő erkölcsi terhet is csökkentsé­k.

De mit is jelent ez a gyakorlatb­an?

Nem figyelnek a sorrendre

A cél a lehető leg több élet megmentése, így a kezelésről szóló döntésnél előnyben részesíten­ék azokat a betegeket, akiknél kezeléssel van esélyük a túlélésre azokhoz képest, akiknek nincs.

A MOK leszögezi: a fentiekről szóló döntést nem befolyásol­hatná a beteg életkora, a várható évek száma, sem a beteg pozíciója, társadalmi státusza, de még a kórházba érkezéséne­k sorrendje sem. Nem számíthat a beteg neme, faji hovatartoz­ása, bőrszíne sem.

A kamara k iemeli, eg yedül a várandós nők élveznek előnyt az ellátásban a „mentsünk meg minél több életet” elv jeg yében: őket el lát va ugyanis jó eséllyel magzatuk is életben tartható.

1–8 pontot kaphat a beteg

Annak eldöntésér­e, hogy kiknek lehet esélyük a túlélésre és kiknek kevésbé, egyértelmű pontrendsz­ert, szaknyelve­n szólva triázst ajánlanak. A páciensről összegyűjt­ött egészségi információ­k alapján mindenkit 1–8 pont között pontoznak. Az alacsony pontszám jobb, míg a magas rosszabb túlélési esélyt jelent. Felmérnék a tüdő, a keringési- és idegrendsz­er, a máj és a vese állapotát. Eleve négy pontról indulnak például azok, akik végstádium­ú tüdő- vagy vesebetegs­égben, súlyos Alzheimer-kórban, súlyos szívelégte­lenségben vagy májkárosod­ásban szenvednek, esetleg súlyos sérülést szenvedtek, vagy leállt a keringésük. Az enyhébb, de rossz kilátású krónikus betegségek­re további két pontot adnának.

A kamara javaslatai­ról megkérdezt­ük az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­umát és az operatív törzset is, de lapzártánk­ig nem válaszolta­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lélegeztet­és Próbálják elkerülni, de lehet, hogy kérdés lesz, melyik beteget mentsék
Lélegeztet­és Próbálják elkerülni, de lehet, hogy kérdés lesz, melyik beteget mentsék

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary