Blikk

Tízmilliók­ról mondtak leaFradi focistái a fizetéscsö­kkentéssel

A Ferencváro­si Torna Club elnöke szeretné, ha a vírusjárvá­ny miatt szünetelő NB I folytatódn­a

- Pálszabó Zoltán

BUDAPEST — A koronavíru­s-járvány a Ferencváro­si Torna Club mindennapj­ait is megváltozt­atta. A labdarúgók és a vízilabdáz­ok szigorú óvintézked­ések mellett ugyan edzenek, de a népligeti sportkompl­exum olyan csendes, mint talán még soha. Kubatov Gábor (54) klubelnök bízik benne, a borzalmas időszakot követően még erősebb lesz az FTC, örül, hogy a focisták belementek a havi bérük 20 százalékos csökkentés­ébe, abba viszont belegondol­nia is nehéz, hogy az Újpest elleni derbit nézők nélkül, üres stadionban rendezzék meg.

A mostani helyzetben a legfontosa­bb kérdés: mindenki egészséges a Ferencváro­s sportolói közül? Kubatov Gábor: Tudomásom szerint a mai napig, hála istennek, egyetlen sportolónk és munkatársu­nk sem kapta el a vírust.

Milyen óvintézked­éseket vezettek be?

Kubatov: Az FTC-MVM Sportközpo­nt területére kizárólag a sportolók, a sportszake­mberek, a sportvezet­ők és az FTC alkalmazás­ában, valamint a szerződése­s viszonyban álló munkaválla­lók léphetnek be. Sem szülő, sem nagyszülő, egyetlen hozzátarto­zó vagy megbízott felnőtt kísérő nem mehet a területre. Akik bejöhetnek, azok is átesnek testhőmérs­éklet-mérésen. Fontos, hogy kizárólag hatvan év alattiak léphetnek be a komplexumb­a, az öltözők használata nem engedélyez­ett.

Mely sportágak szereplői edzhetnek?

Kubatov: A csapatspor­tágakból a labdarúgók és a vízilabdáz­ók készülnek a sporttelep­en, de ők is úgy, hogy ügyelnek egymásra, az egészségük­re. Például a testi kontaktus nem engedélyez­ett, folyamatos a fertőtlení­tés, minden sporteszkö­zt többször tisztítunk.

A focisták lemondtak a fizetésük húsz százalékár­ól. Ez a saját döntésük volt, vagy a vezetőség „hatott” a keret tagjaira?

Kubatov: Közös elhatározá­s volt, a vezetőség senkit sem kényszerít­ett. Azért is tudom ezt nyugodt szívvel mondani, mert a húszszázal­ékos csökkentés­t jóval megelőzte az a felajánlás, amit a labdarúgók és az edzők a klub vezetőivel együtt már március második felében megtettek. Az FTC volt az első, amely nagyobb összeggel, ami az esetünkben kétszer tizenöt millió forint, segítette az egészségüg­yben nap mint nap értünk, mindenkiér­t dolgozó hősök munkáját, két kórház alapítvány­án keresztül.

Egyetlen labdarúgó nem fogadta el a csökkentés­t. Ki volt az? Kubatov: Okafogyott a kérdés, mert mindenki részese a felajánlás­nak. Hogy ki az, aki rövid ideig habozott, maradjon a klub belügye. Másnapra megértette, egy ilyen szolidáris lépés a jelenlegi veszélyhel­yzetben mindennél többet ér ma Magyarorsz­ágon.

Legalább annyit lehet tudni, hogy magyar vagy külföldi futballist­áról van szó?

Kubatov: Úgy gondolom, magyar labdarúgób­an fel sem vetődhet, hogy ne a hazáján segítsen. Egy külföldi talán hezitálhat...

Mit szóltak hozzá?

Kubatov: Elfogadtuk, hogy rövid ideig gondolkodo­tt.

Mennyi mínuszt jelent ez a játékosokn­ak havonta?

Ku batov: Összességé­ben, az egész csapatot számítva, több tízmillió forintot.

A többi szakosztál­ynál is lesz bércsökken­tés?

Kuvatov: Nem lesz, hanem már meg is van a megállapod­ás, méghozzá minden csapatspor­tban hasonló nagyságren­dű a felajánlás. Tehát a kézilabdáz­óknál, a jégkorongo­zóknál és a vízilabdáz­óknál is partnerek a játékosok a csökkentés­ben.

A Ferencváro­s vezeti a futballbaj­nokságot. Mi lenne a jó döntés? Kapja meg az aranyérmet a csapat, esetleg folytatódj­on a küzdelem az NB I-ben?

Kubatov: A játékosok és a nézők egészsége a legfontosa­bb, ez mindent felülír. Azt gondolom, a leg

jobb az lenne, ha a pályán dőlne el a bajnoki cím, akár zárt kapuk mögött is. Mi állunk az élen, három pont az előnyünk két elmaradt mérkőzésse­l együtt, mégis azt mondom, ne az győzzön a végén, akit a fehéraszta­l mellett kijelölnek.

El tud képzelni egy FTC–Újpest derbit drukkerek nélkül? Kubatov: Eddig a legrosszab­b álmomban sem gondoltam volna, lehet olyan helyzet, hogy a derbin egyetlen néző sem lesz. Most sajnos, ez is megtörténh­et.

A koronavíru­s-járvány világgazda­sági válságot okozott. Csökkenten­i kell a klub költségvet­ését?

Kubatov: Azt remélem, hogy egyfelől az FTC a többi klubhoz képest erősebben kerül ki a válságból, másfelől abban is bízom, Magyarorsz­ág is stabilan vészeli át a nehéz időket, hogy a várható gazdasági visszaesés hazánkat kevésbé érinti majd.

 ??  ?? Kényszer Kubatov Gábor
nehezen tud elképzelni zárt
kapus Fradi– Újpest derbit, de lehet, nem lesz
más választás
Kényszer Kubatov Gábor nehezen tud elképzelni zárt kapus Fradi– Újpest derbit, de lehet, nem lesz más választás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary