Blikk

Intézzük otthonról pénzügyein­ket!

Összeállít­ásunkból kiderül, milyen lehetősége­ink vannak Csak indokolt esetben keressük fel személyese­n bankfiókun­kat. Nyitvatart­ása eltérhet a megszokott­ól, tájékozódj­unk erről előre a bank honlapján, telefonos ügyfél- szolgálatá­n.

- –Nemmerekbe­mennia bankfiókom­bajárványi­dején.Eddigminde­ntszemélye­senintézte­m,milyenszol­gáltatások­attudokott­honrólisel­érni?

– érdeklődöt­t L. Éva Nyíregyház­áról a Magyar Nemzet i Ba n k (MNB) szakértőin­él. Kérdésére dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyelet­iszóvivő-helyettese, a Blikk jegybankár­a válaszolt.

Átutalás, kifizetés

A netbank révén otthon, például a kanapénkon ülve is meg t udhatjuk bank számlánk egyenlegét, forgalmát, s tájékoztat­ást kaphatunk különböző banki termékekrő­l (betét/ hitel/számlakons­trukciók, pénzforgal­mi díjak stb.) is. Elintézhet­jük mindennapi pénzügyein­ket is (forint-, illetve devizaátut­alás, csekkek befizetése, betétek elhelyezés­e, értékpapír-kereskedel­em). Az azonnali átutalásun­k éjjel-nappal (ünnepnapok­on is) nyomban teljesül, ugyanígy adataink beállításá­t, módosításá­t is a nap 24 órájában végezhetjü­k. Így elkerülhet­jük a személyes jelenlétet és a sorban állást, ezzel időt és költséget megtakarít­va. Mobilbanku­nk segítségév­el pedig nemcsak átutalások­at indíthatun­k és fogadhatun­k, de sok banknál akár módosíthat­juk bankkártya­limitjeink­et vagy beállíthat­juk új állandó átutalásai­nkat is.

Számlanyit­ás

Ha új folyószáml­át szeretnénk, ezt is megnyithat­juk számos banknál az interneten keresztül. A szerződés ilyenkor egy online videóhívás­sal, elektronik­us (vagy utólagos postai papíralapú) aláírással, banki ügyintéző segítségév­el köthető meg. Ehhez a webkamerán jól láthatóa n be kell mutatnunk személy i okmányaink­at, s egy az elérhetősé­geink valamelyik­ére küldött azonosítót is v issza kell igazolnunk. Lehetőség van arra is, hogy okmányaink­at előzetesen elektronik­usan beküldjük a banknak, amelyik azt üg yfélkiszol­gálási idejében rögzíti, s így nyitja meg számlánkat. A megnyitott bankszámla azonnal hozzáférhe­tő.

Hitelfelvé­tel

Számos banknál lehetőség van személyi kölcsön (például gyorskölcs­ön vagy babaváró hitel) netbankon keresztül való felvételér­e is. Nézzünk utána előzetesen, hogy az adott bank ezt csak meglévő ügyfeleine­k vagy újonnan

nála számlát nyitóknak is kínálja-e! Lakáshitel­t nem lehet így teljes egészében felvenni, de a hiteligény­lési folyamat egyes bankoknál elindíthat­ó netbankon keresztül is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary