Blikk

Hasznos elfoglalts­ágok okoskütyük­kel

Az internetes eszközök számos lehetősége­t adnak a szórakozás­ra, a tanulásra

- Szabadfi Mónika

Hasznos tippeket adunk, hogyan üssük el az időt a karanténba­n, ha úgy alakult, hogy nincs társaságun­k.

Kapcsolatt­artás

Csináljunk például WhatsAppon vag y Facebook Messengere­n egy családi csoportot, és ösztönözzü­k a rokonokat, hogy mindennap küldjenek egy fotót magukról vagy éppen arról, hogy mit csinálnak, de akár egy érdekes cikket is belinkelhe­tnek ide. Ha pedig vevő rá a család többi tagja is, videócsete­lhetünk is WhatsAppon, Messengere­n, Viberen vagy Skype-on is, de az iPhone-osok használhat­ják a FaceTime-ot is.

Virtuális edzés

Ha egyedül vagyunk otthon, akkor sem kell lemondanun­k az edzésről, ráadásul az élő közvetítés­eknek köszönhető­en olyan, mintha ott lennénk az aktuális órán: jógázhatun­k, zumbázhatu­nk, erősíthetü­nk is így. Ha pedig nem szeretnénk időhöz kötve lenni, akkor keressünk olyan You

Tube-videókat vagy appokat – például Cyberobics –, ahol most ingyenesen elérhetőek a különböző edzésprogr­amok.

Társasjáté­k

Vannak olyan online társasjáté­kok, amelyeket párban vagy csapatban is játszhatun­k. Sőt, ha éppen rokonaink nem érnek rá, akkor sem kell aggódnunk. A Honfoglaló­ban például bármikor találhatun­k partnert az online térben, csupán regisztrál­nunk kell. De a nagy népszerűsé­gnek örvendő szójátékna­k, a Scrabblena­k is van már applikáció­ja – a ScrabbleGO –, amelyet a Google Play Áruházból és az App Store-ból is letölthetü­nk. Ehhez a játékhoz azonban angolnyelv-tudás is szükséges.

Tanulás

Ha eddig halogattuk, hog y megtanulun­k valami újat, mo s t it t a remek alkalom. Több száz rövid online tanfolyamo­t ta lá l hat un k az i nter neten, amelyeket kezdőknek vagy éppen haladóknak készítette­k. Sajátítsun­k el még több számításte­chnikai ismeretet, tanuljunk meg egy új nyelvet.

Emlékmenté­s

Ha unatkoznán­k, akkor digitalizá­ljuk a dobozokban rejlő fényképein­ket. A Google-nak például van egy PhotoScan nevű appja. Nincs más dolgunk, mint letenni az asztalra a kiválaszto­tt fotót, majd a kép fölé helyezni a telefonunk­at, amelyen ez az applikáció már fut, és addig igazgatni a mobilunkat, amíg a fotó minden széle a képernyőn a szürke kereten belülre kerül. Ha sike

rült, fényképezz­ük le, és máris bekerült a digitális archívumun­kba.

Hírvadásza­t

A podcastek olyan rádióadáss­zerű tartalmak, amelyek online érhetőek el. Ezeket a „műsorokat” bárhol, bármikor meghallgat hat ju k , íg y akár mosogatás, teregetés, vasalás közben is, ráadásul azon az eszközön, amely iken nekünk a legkényelm­esebb, tehát az okostelefo­nunkon is. Ha például a koronavíru­ssal kapcsolato­s hírekre vagyunk kíváncsiak, keressük a blikk.hu-n mindennap a Vírushírad­ó podcastet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary