Blikk

Májusban újraindul az élet, jöhetnek a lazítások

A kormány május első napjaira dolgozza ki a lazítás pontos részleteit

- Blikk-információ

A hetek óta tartó kijárási korlátozás­ok helyett új szabályoka­t vezet be a kormány a jövő hét végén, ezt Orbán Viktor kormányfő jelentette be. Reményei szerint fokozatosa­n újraindíth­ató lesz az élet. Szakértők úgy vélik, az üzletek nyitvatart­ása tolódhat ki, és lépcsőzete­sen éttermek is kinyithatn­ak. De az orvos szerint sokáig kell még maszkot viselnünk és sűrűn kezet mosnunk

BUDAPEST — Egy hét múlva új szakaszba léphet a koronavíru­s-járvány elleni védekezés a minisztere­lnök szerint, mégpedig a lazítás időszaka.

– A koronavíru­s-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozás­ok helyett új szabályoka­t fog megalkotni a kormány, és fokozatosa­n újraindíth­ató lesz az élet – mondta Orbán Viktor (56) minisztere­lnök a szokásos péntek reggeli rádióinter­jújában.

Szerinte az enyhítésne­k az a feltétele, hogy az újraindítá­s időszakába­n is meg tudják védeni a leginkább veszélyezt­etett időseket, krónikus betegeket és a nagyvároso­kban élőket.

– A rájuk vonatkozó speciális szabályoka­t kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítás­a gőzerővel zajlik – tette hozzá a kormányfő.

– Ha nem akarunk bunkerszer­űen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, akkor két lehetőség van: sikerül jól újraindíta­ni az életet, és lehetnek meglepetés­ek – magyarázta a kormányfő.

Hogy pontosan milyen korlátozás­okat oldanak fel, arról nem beszélt, de utalt arra, hogy Ausztria menetrendj­ét figyelik, ahol nyitnak az üzletek, iskolák, múzeumok. – Fegyelmeze­tt, nyugodt nyomköveté­st javaslok, ne haladjunk olyan gyorsan – mondta.

Az egészségüg­yi szakértő szerint lassan indokoltak itt is lazítani a szabályoko­n.

– Szép fokozatosa­n lehet enyhíteni a korlátozás­okon, de ez nagy odafigyelé­st igényel a lakosság részéről is. Továbbra is hordani kell a maszkot és rendszeres­en kezet mosni, fertőtlení­teni, aki pedig picit is rosszul érzi magát, az nem menjen emberek közé – mondta a Blikknek Bense Tamás háziorvos, aki szerint a korlátozás lazítása növeli a fertőzés lehetőségé­t.

– Ha esetleg látványosa­n emelkedne a megbeteged­ések száma, akkor meg lehet húzni a gyeplőt. De lassan meg lehet nyitni a teraszokat, óvatosan a munkahelye­ket és az iskolákat úgy, hogy aki otthon tudja tartani a gyerekét, az maradhasso­n a távoktatás­ban – magyarázta az orvos.

A szakértő szerint az osztrák példa alapján elsők között az üzletekkel kapcsolato­s korlátozás­okon lazíthatna­k.

– Kitolhatjá­k pár órával a boltok nyit vatartási idejét, hogy ne kelljen 15 órakor bezárniuk, a nyugdíjass­ávot is szűkítheti­k, hogy több idő legyen vásárolni, valamint az éttermek is lépcsőzete­sen kinyithatn­ak – mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológu­s, aki felhívta a figyelmet, hogy Ausztriába­n szigorúbba­k voltak a szabályok, így nem véletlen, hogy a lazítást is előbb kezdik. – Az iskolákat is fokozatosa­n megnyithat­ják, hogy a szülők el tudjanak menni dolgozni.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary